Fortsatta protester i New York: ”Svarta män dödas av ingen orsak”

Av: Emelie Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Massiva protester i New York för fjärde natten i rad efter 46-årige George Floyds död.

– Om vi inte fortsätter så kommer rättvisa aldrig att skipas, säger demonstranten Grace Nkem, 22, i Brooklyn.

En vecka har gått sedan 46-årige George Floyd dog i Minneapolis, efter att en polis tryckt ett knä mot hans hals i flera minuter. Händelsen blev startskottet för en våg av protester mot polisbrutalitet och rasism över hela USA.

I New York demonstrerade tusentals människor under söndagen. Jaleel King, 19, är en av de som kommit till Barclay Center i Brooklyn för att delta i protesterna. Bakom honom står en vägg av poliser.

– Först tyckte jag det verkade vara för mycket våldsamheter. Men vi är inte problemet. Ser du de där bak? Polisen – det är de som använder tårgas. Folk vill protestera fredligt, säger han.

– Jag kommer ut hit och vet inte ens om jag kommer att dö i dag. Så illa är det. När jag går ut genom dörren måste jag säga ”mamma, jag älskar dig”. För svarta män dödas av ingen orsak.

Ropen ekar när demonstranterna tågar genom staden: ”Vems gator? Våra gator!”
Foto: Pontus Höök
Ropen ekar när demonstranterna tågar genom staden: ”Vems gator? Våra gator!”
Foto: Pontus Höök
Läget har varit spänt mellan demonstranter och polis de senaste dagarna.

Boende hänger ut genom fönstren

När demonstrationståget rör sig genom Brooklyn under eftermiddagen, hänger boende ut genom fönstren för att applådera och slå på kastruller med slevar. En man häver sig upp på ett biltak och ropar ”Black lives matter” till en svarande talkör.

Människor vandrar genom området i flera timmar med knutna nävar i luften, ända till mörkret sänker sig. ”Vems gator? Våra gator!”, ropar de, samtidigt som helikoptrar hovrar över folkmassan. I en korsning står poliser bakom kravallstaket i full skyddsutrustning, medan flera demonstranter går fram och ropar ”mördare” i ansiktet på dem.

Stämningen har varit spänd mellan demonstranter och polis i New York de senaste dagarna. Konfrontationer har resulterat i brända polisbilar, gripanden, tårgas och gummikulor.

Foto: Pontus Höök
Vissa rapporter kommer in om plundring av butiker och eldning av bilar och containrar – men i det stora hela gick söndagens protester mer fredligt till.
Foto: Pontus Höök
Det är nu fjärde natten i rad som protesterna i New York pågår.

”Senaste veckan har varit droppen”

Även om söndagens protester verkar ha gått mer fredligt till, fortsatte plundringen av butiker på vissa håll och eldning av bilar och containrar på Manhattan, rapporterar New York Times och CNN. På grund av det stora trycket från den tågande folkmassan stängdes Manhattanbron även av för trafik under kvällen.

Grace Nkem, 22, som deltog i Brooklyn, tror att protesterna är avgörande: annars hade polismannen som dödade George Floyd aldrig åtalats.

– Om vi inte fortsätter så kommer rättvisa aldrig att skipas för folk i det här landet, säger hon.

Hon tycker att protesterna i New York har varit lugna jämfört med på andra håll i landet, som exempelvis Minneapolis, Atlanta, Washington och Philadelphia. Men vissa våldsamheter är omöjliga att undvika för att förändra den strukturella rasismen i USA, anser hon.

– Det är oundvikligt med tanke på hur länge problemen funnits. Det känns som att händelserna den senaste veckan var droppen som fick bägaren att rinna över.

Publicerad:

LÄS VIDARE