Dom för knivmord står fast – HD nekar prövning

Publicerad 2020-07-18

27-åringen som dömdes för mordet på en 35-årig man i Uppsala i fjol får inte prövningstillstånd, meddelar Högsta domstolen.

Mannen överklagade hovrättens dom trots att han tidigare erkänt knivattacken.

27-åring dömdes till 14 års fängelse för mord vid en busshållplats i Eriksberg.

Högsta domstolen, HD, prövar inte hovrättsdomen mot den 27-årige mannen som dömts till 14 års fängelse för knivmordet på en 35-årig man i stadsdelen Eriksberg i Uppsala i augusti i fjol. När hovrätten prövade fallet i juni i år fastställde den Uppsala tingsrätts dom om mord, misshandel och två fall av förgripelse mot tjänsteman.

Har erkänt mord

Mannen har tidigare erkänt att han knivhuggit mannen till den polis som grep honom och berättat om attacken för en bekant strax efter händelsen. När målet gick upp i Svea hovrätt prövades därför om bevisningen och övriga omständigheter talade för att hans erkännande är felaktigt och om hans uppgifter i tillräckligt hög grad stöds av den bevisning som åberopats i målet.

Dömd i Facebookvåldtäktsmålet

27-åringen var känd av polisen innan mordet för misshandels- och narkotikabrott. Förra året dömdes han även för att ha filmat och livesänt en våldtäkt i januari 2017 då två män förgrep sig på en kvinna i Uppsala.

Hovrätten dömde honom då för grovt förtal, vilket HD sedan fastslog. Hovrätten ansåg även att mannen gjort sig skyldig för brott eftersom han inte anmält våldtäkten, men på den punkten friades han av HD.

ANNONS