Tegnell: Antagligen ingen andra våg

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2020-07-29

Statsepidemiologen Anders Tegnell tror inte på en andra smittspridningsvåg längre. I stället, säger han, är smittspridningen mer komplicerad än så.

I Sverige minskar spridningen av det nya coronaviruset snabbt. I vissa andra länder däremot ökar den igen. I både Tyskland och Storbritannien talas det nu om den "andra vågen". Det vill säga när smittspridningen tar fart igen efter att en längre tid varit låg. Denna ökning, som många experter befarar, har dock väntats först till hösten.

Men Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, tror inte på en andra våg. Vare sig nu, eller senare.

– När vi tittar tillbaka på den här pandemin tror jag inte att vi kommer att prata om en första eller andra våg, utan det här är en mer komplicerad spridning och det ser väldigt olika ut i de länder där det nu ökar igen, säger han.

– En del länder har en mer jämn smittspridning, att det ökar över hela landet, medan andra, som Spanien, får en spridning där man inte haft någon spridning tidigare. Andra, som Tyskland, får en spridning på vissa arbetsplatser. Det är väldigt varierande, så jag tror inte att man kan prata om en första och andra våg på samma sätt längre.

Mer kunskap

Men hur ska vi svenskar tänka kring den smittspridning som nu verkar ha tagit fart i flera andra länder, framför allt vid resor och framför allt när både Tyskland och Storbritannien avråder sina medborgare från att åka till Spanien? Varför gör inte Sverige likadant?

– Vår bedömning är att det ändå är ganska små delar av Spanien som är drabbat och det är inte jättemånga svenskar som reser dit. Men om man åker till de här områdena är det viktigt att man är välinformerad och att man ser till att man kan skydda sig, säger Anders Tegnell.

– Nu vet vi också mycket bättre hur man som individ kan skydda sig när man kommer till den här typen av regioner. Så risken att vi skulle få ett scenario som vi hade efter sportlovet då många var ute och blev smittade, den finns ju inte längre. Vi har ju ett helt annat uppträdande i dag. Dessutom gäller samma sak för de som varit i Spanien som de som är i Sverige. Det finns alltid en risk att bli smittad och då är det jätteviktigt att stanna hemma om man är sjuk och se till att man blir testad.

Lokala utbrott

Förra veckan presenterade Folkhälsomyndigheten tre olika scenarier för hur smittspridningen i Sverige kan komma att se ut framöver. Det scenario som myndigheten tror mest på utgår från en ojämn smittspridning med lokala utbrott i kluster. Då förväntas en ökad spridningstakt under hösten som sedan avtar för att åter öka och minska igen efter nyår.

Enligt detta scenario riskerar ytterligare 3 247 människor att dö av covid-19 fram till den 1 september 2021, även om Anders Tegnell har påpekat att uppskattningen av antalet dödsfall är mycket osäker eftersom den beror på väldigt många olika saker.

– Vi är väldigt övertygade om att dödstalen inte kommer att vara så höga som de här siffrorna visar, för vi har trender som går helt åt andra hållet. Men vi har inte lagt in dem i den här modellen, för vi vet inte hur de kommer att utvecklas på sikt.