Boris Johnson ny premiärminister i Storbritannien

Godkändes av drottning Elizabeth II

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Klimatdemonstranter försökte blockera hans väg och flera ministrar planerar hoppa av.

Men i dag blev Boris Johnson ny premiärminister i Storbritannien.

Under onsdagen godkändes han av drottningen och flyttar in på 10 Downing Street i London.

Konservativa partiets Boris Johnson såg ut att vara på gott humör efter att ha mött drottning Elizabeth II i Buckingham Palace.

Boris Johnson anlände något försenad till sitt möte med drottning Elizabeth II sedan klimatdemonstranter försökt blockera hans väg. Men efter en dryg halvtimme hos statsöverhuvudet såg Storbritanniens färske premiärminister klart nöjd ut när han lämnade Buckingham Palace för vidare färd till den nya bostaden på 10 Downing Street i London.

Boris Johnson och drottning Elizabeth II .
Foto: AP
Boris Johnson och drottning Elizabeth II .

Boris Johnson vann omröstningen

Den 55-årige Boris Johnson gick som väntat segrande ur medlemsomröstningen när det Konservativa partiet i tisdags utsåg ny ledare. Johnson kammade hem dubbelt så många röster som utmanaren Jeremy Hunt i en omröstning där valdeltagandet landade på 87,4 procent.

Johnson får nu ta vid där företrädaren Theresa May slutade – och misslyckades – nämligen med att lägga fram en brexitplan som både EU och parlamentet i London kan acceptera.

Theresa May fick stående ovationer

Theresa May deltog i en sista parlamentarisk frågestund innan hon lämnade premiärministerposten. Hon sade att hon var glad över att någon som är angelägen om att skapa "en ljus framtid för det här landet" tar vid.

Alla hennes kolleger är dock inte lika nöjda med ledarskiftet. Flera regeringsmedlemmar har sedan tidigare meddelat att de kommer att avgå om Johnson tar över. En av dem är finansminister Philip Hammond som lämnade in sin avskedsansökan på onsdag eftermiddag.

Meningsskiljaktigheter och politiska motståndare till trots. När May lämnade parlamentet på onsdag eftermiddag var det till stående ovationer.

– Det här är ett land av strävan och möjligheter och jag hoppas att varje flicka som sett en kvinna bli premiärminister nu vet att det inte finns några gränser för vad hon kan åstadkomma, sade Theresa May utanför 10 Downing Street innan hon lämnade sin avskedsansökan till drottning Elizabeth II.

1 av 2 | Foto: AP
Klimatdemonstranter försökte blockera vägen för den nye premiärministern.

PODD Så ska Boris Johnson lyckas med Brexit

Nyhetspodden Aftonbladet Daily diskuterar Boris Johnson – Storbritanniens nya premiärminister efter att Theresa May kastat in handduken. Hur blev den omskrivne politikern landets ledare och hur ska han lyckas med det som Theresa May misslyckades med – att leda landet ut ur EU.
   Detta och mycket mer hör du om i Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE