Detta vet vi om Trumps mystiska samtal

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Vad sade Trump egentligen? Arkivbild.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Vad sade Trump egentligen? Arkivbild.

Ett telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har utlöst en våg av kritik mot Donald Trump. Demokrater i kongressen talar om maktmissbruk, medan Trump vidhåller att inget olämpligt sagts. Här är bakgrunden.

Hur började det hela?

Den 12 augusti skriver en anonym visselblåsare en rapport till underrättelsetjänstens inspektör general Michael Atkinson i ett "brådskande" ärende. Det exakta innehållet i rapporten är inte känt. Efter att ha granskat rapporten och befunnit uppgifterna trovärdiga skickar Atkinson dem vidare till tillförordnade chefen för nationella underrättelsetjänsten, Joseph Maguire. Han förbjuder sedan Atkinson att meddela kongressen innehållet i brevet.

Vad innehåller avslöjandet?

Enligt medier i USA ska det hela handla om ett telefonsamtal president Donald Trump haft den 25 juli med Ukrainas nyvalde president Volodymyr Zelenskyj.

Wall Street Journal uppger att Trump har försökt pressa Zelenskyj att utreda korruptionsrykten kring Hunter Biden, son till Joe Biden som kan bli Trumps rival inför presidentvalet nästa år. Hunter Biden sitter i styrelsen för ett ukrainskt oljebolag som misstänks för korruption, även om inga anklagelser riktats mot Hunter Biden personligen.

Trump ska hela åtta gånger ha uppmanat Zelenskyj att samarbeta med hans advokat Rudy Giuliani, för att inleda en utredning om Biden.

Stöd i utbyte?

Vid den här tidpunkten höll USA inne motsvarande 2,4 miljarder kronor i militärt stöd till Ukraina, men enligt Wall Street Journal nämnde inte Trump pengarna under samtalet.

Tre kommittéer i det demokratiskt kontrollerade Representanthuset har krävt att Vita huset ska offentliggöra en utskrift av samtalet. De anklagar Trump och Giuliani för att försöka tvinga Ukraina att göra en "politiskt motiverad" utredning av Biden i utbyte mot militärt stöd. Om det hela stämmer utgör det ett "förbluffande maktmissbruk" från presidentens sida, säger kommitténs ordförande.

Det amerikanska militära stödet till Ukraina godkändes slutligen av Vita huset förra veckan.

Trump försvarar sig

Trump hävdar att det inte fanns något anmärkningsvärt med samtalet. "I stort sett varje gång jag pratar i telefon med en utländsk ledare, så vet jag att många lyssnar från olika amerikanska myndigheter, för att inte tala om dem från det andra landet. Och med vetskap om detta, är någon dum nog att tro att jag skulle säga något olämpligt till en utländsk ledare vid ett så potentiellt övervakat samtal", twittrade den amerikanske presidenten tidigare i veckan, och tillade att han bara gör vad som är bra för USA

I fredags sade han till reportrar i Vita huset att samtalet var helt och hållet passande.

– Det var faktiskt ett fint samtal.

PODD: Här är demokraterna som vill utmana Donald Trump

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om vilka det är som vill utmana Donald Trump – och om vem som har störst chans att få göra det.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad: