Åkesson om förhandlingarna: Ska hålla mer än fyra år

Tar sikte på åtta år vid makten, enligt Sydvenskan

Publicerad 2022-09-28

Regeringsförhandlingarna går bra, uppger högerpartierna inför Kristerssons möte med talmannen.

Enligt SD-ledaren är det mer än fyra år som ligger på bordet.

– Jag upplever att alla vill göra det riktigt bra från början, så att det håller inte bara fyra år utan också längre, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Ännu finns ingen ny regering på plats, men förhandlingarna mellan Liberalerna, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna pågår för fullt.

Mycket av innehållet är fortfarande höljt i dunkel och de fyra högerledarna var fåordiga kring förhandlingarna i samband med riksmötets öppnande under tisdagen.

– Jag tycker att det går väldigt bra. Det följer precis den plan som jag sa att vi skulle ha. Men inget är klart förrän allting är klart. Men talmansvalet var en viktig milstolpe på den vägen, säger Moderaternas Ulf Kristersson till Aftonbladet.

Tar sikte på 2030

Klockan 11 i dag, onsdag, ska han träffa talmannen för att avrapportera, men redan på tisdagen kunde han konstatera att en ny regering kan vara på plats inom några veckor.

– Men inget är klart förrän allt är klart, säger han till TT.

Och enligt Sydsvenskan rör förhandlingarna mer än att få till en budget för 2023 eller ett regeringsprogram för de kommande fyra åren. Enligt tidningen tar man sikte på åtta år av borgerligt styre, alltså till 2030.

En centralt placerad SD-källa anspelar på ett klassiskt citat från filmen Casablanca.

– Det här är början på en underbar vänskap, säger källan till tidningen.

M-ledaren: Blickar absolut längre

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson säger till Aftonbladet inför riksmötets öppnande att ambitionen är att få till ett samarbete bortom mandatperioden.

– Alla bidrar konstruktivt. Vi har varit tydliga med att detta måste få ta den tid som behövs för att det ska bli bra. Jag upplever att alla har den inställningen, att göra det riktigt bra från början, så att det håller inte bara fyra år utan också längre.

Aftonbladets reporter Ebba Thornéus ställer frågan till Ulf Kristersson innan hans möte med talmannen.

Sträcker förhandlingarna sig längre än den här mandatperioden?

– Vi blickar absolut längre. Vi inser att det vi ska åstadkomma är saker som är mycket långsiktiga. Men förhandlingarna gäller den här mandatperioden, säger Kristersson.

"Ett digert dokument”

Kristdemokraternas Ebba Busch indikerar även hon att förhandlingarna går bra.

– Jag förstår att det är många som är otåliga och undrar hur det går egentligen. Jag själv är väldigt angelägen att komma på plats och kliva in på regeringskansliet och påbörja den mycket svåra och arbetsamma tid som följer.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson säger att partierna för många och intensiva samtal nu, utan att gå in på detaljer.

– Förhandlingarna går framåt och vi går sida vid sida i ett digert dokument. Vi ser var vi står nära varandra och var vi kan korta hörnen, säger han till Aftonbladet.

På söndagen meddelade de fyra högerpartierna att man utöver talmanskandidat även enats om fördelningen av utskottens presidieposter.

Sverigedemokraterna får åtta av totalt sexton presidieposter, medan Moderaterna får fyra och Kristdemokraterna och Liberalerna får två vardera.

Var det nödvändigt för att förhandlingarna skulle gå i lås?

– Vi har ju allt på bordet och har ju diskuterat hur en ny regering ska se ut, så vi får återkomma på det. Då kommer saker klarna hoppas jag, säger Johan Pehrson till Aftonbladet.