Chang Frick: Är Kristersson som är en nyttig idiot

Publicerad 2023-02-18

Journalisten Chang Frick hamnade i blickfånget för sin inblandning i koranbränningen vid Turkiets ambassad.

I Ekots lördagsintervju avvisar han anklagelser om att han skulle gå Kremls ärenden och förstöra för den svenska Natoansökan.

– Jag tror att det är Ulf Kristersson som är en nyttig idiot som kryper för Erdogan, säger han i Ekots lördagsintervju.

Chang Frick, journalist och ägare till den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag betalade för danske politikern Rasmus Paludans tillstånd att bränna en koran vid turkiska ambassaden tidigare i år.

Koranbränningen fick global spridning och väckte kraftiga reaktioner i muslimska länder. Händelsen fick också Turkiets president Erdogan att stänga dörren för ett svenskt Natomedlemskap.

Det var inte syftet, enligt Frick.

– Jag har inga starkare känslor om Nato. Men det finns en feghet i debaclet med Turkiet. Han ställer sådana krav att vem som helst borde slå bakut. Om regeringen kröp för Putin på samma sätt, hur skulle vi reagera då, frågar han retoriskt.

Syftet var enligt Frick att stå upp för yttrandefrihet, som pekar på att oppositionspolitiker och journalister fängslas i Turkiet.

Chang Frick.

Beskrivs som pro-Kreml

Under en pressträff tidigare i år kallade Ulf Kristersson de personer som var inblandade i koranbränningen och andra manifestationer mot Turkiet för att bli ”nyttiga idioter” för krafter som vill skada Sverige.

– Den som är en nyttig idiot är Ulf Kristersson som kryper för Erdogan. Snälla nån, jag är inte statsminister eller utrikesminister, säger han i intervjun.

Under intervjun får Chang Frick frågor om sina Rysslandskopplingar. Dels har han jobbat för nyhetskanalen Russia Today som pekats ut som den ryska statsledningens propagandaverktyg. Samtidigt har Stratcom, Natos centrum för strategisk kommunikation, beskrivit Nyheter Idag som pro-Kreml.

Frick säger att det bygger på saker som skrevs fram till 2013, innan den ryska annekteringen av Krim.

– Pro-Kreml är att gå lite långt. Jag var positivt inställd tidigare, det fanns ett helt annat tonläge och man var hoppfull efter Sovjetunionens fall, säger han.

Protester utanför svenska ambassaden i Istanbul.

Frick: Inte lierad med Paludan

Polens statsminister har tidigare sagt att koranbränningen och Erdoganprotesterna är en del av ett hybridkrig mot Sverige.

Hur vet du att du inte varit en del av det?

– Det är spekulativt, jag har ingen aning, svarar Chang Frick.

Enligt Säpo har koranbränningen bidragit till att förvärra det svenska säkerhetsläget och ökat hoten mot Sverige och satt oss i fokus för den våldsbejakande islamistiska miljön.

Chang Frick säger i intervjun att han aldrig ville se en koranbränning och avvisar att han skulle ha lierat sig med Rasmus Paludan.

– Jag har inte betalat en krona till Paludan, det jag har betalat är 320 spänn till polisen. Vad är det att gapa om?

I Ekots lördagsintervju riktar han en ursäkt till de som sårats av koranbränningarna.

– Jag tycker inte om att bränna koranen, det har ju inte med saken att göra. Jag vill inte såra muslimer, jag kan bara be om ursäkt för det Paludan gjorde, säger han.