KD-toppen bjöds på lyxhotell och middagar av diktatur

David Lega: ”Vi följer de regler som finns”

Publicerad 2023-01-23

KD:s EU-parlamentariker David Lega lät sig bjudas på flyg i business class, lyxhotell och middagar i Förenade Arabemiraten.

Sen använde diktaturen hans resa i PR-syfte – enligt landets statliga nyhetsbyrå lovordade KD-politikern besöket.

– Det är en diktatur och det är viktigt att vi framför den kritik vi har. Jag har varit väldigt hård mot Arabemiraten, säger David Lega till Aftonbladet.

Under den senaste tiden har flera EU-parlamentariker ifrågasatts för sina kontakter med diktaturer. EU-parlamentets vice ordförande, grekiska socialdemokraten Eva Kaili greps i en razzia i början av december, misstänkt för korruption kopplad till VM-landet Qatar.

Även den socialdemokratiska belgiska parlamentsledamoten Marie Arena fick kritik för att ha rest till Qatar, utan att på ett korrekt sätt redovisat att Qatar betalat för hennes flyg och hotell.

Femstjärnigt lyxhotell

Nu kan Aftonbladet avslöja att Kristdemokraternas EU-parlamentariker David Lega i januari förra året lät sig bjudas på en resa till Förenade Arabemiraten. Det handlade om fyra nätters övernattning på femstjärniga lyxhotellet St Regis, med milsvid utsikt över Abu Dhabi och Persiska viken. Bilder från hotellets hemsida visar upp lyxiga sviter med marmorbeklädda badrum. I programmet ingick luncher och middagar på förstklassiga restauranger. David Lega har redovisat resan till EU-parlamentet.

Resan skedde inom ramen för Europaparlamentets barnarbetsgrupp, ”Intergroup on childrens rights”, där David Lega är medordförande.

Lega: Jag lyfte problemen

Enligt Förenade Arabemiratens officiella nyhetsbyrå WAM så beskrev David Lega sitt besök i mycket positiva ordalag.

”Det finns inte ett enda besök jag ångrar”, säger KD-parlamentarikern enligt nyhetsbyrån.

I Förenade Arabemiraten är politiska partier förbjudna, liksom yttrande- och mötesfrihet. Godtyckliga frihetsberövanden förekommer liksom rapporter om tortyr. Homosexualitet är förbjudet och kan leda till dödsstraff. Landet tillämpar sharia för den familjerättsliga lagstiftningen, kvinnors självbestämmande är inskränkt.

”De betalade resa och hotell och merparten av alla kostnader som vi hade”, säger David Lega.

Men medlemmar av delegationen som David Lega ingick i ska enligt diktaturens officiella nyhetssajt WAM ha lovordat det stora antalet kvinnor som innehar ledande befattningar i regeringen och det civila samhället.

För sin del ska David Lega ha uttryckt att ”varje enskilt möte vi hade var värt att besöka Förenade Arabemiraten för”.

David Lega försvarar resan och menar att han lyfte problemen med bristande demokrati på plats.

– Absolut, det är det som är mitt jobb. Det är en diktatur och det är viktigt att när vi är där så framför vi den kritik vi har. Jag har varit väldigt hård mot Arabemiraten i de resolutioner som vi har röstat om. Jag har till och med varit hårdare än mitt parti. Jag bröt partilinjen, när de avstod från kritik så röstade jag för kritik. Men det är också viktigt – de vill ju närma sig Europa – och då måste vi också kunna ha en relation där vi pratar med varandra.

Foajén på hotell St Regis.

Men varför betalar ni då inte resan själva?

– Därför att vi har en väldigt liten budget för resor. Under 2022 var jag i Australien, Washington, Israel, New York – alla dessa resor betalas av andra, organisationer eller länder. Och det är oerhört viktigt att vi följer det regelverk som finns.

Så du skulle egentligen vilja betala resan själv om ni hade haft mer pengar?

– Om budgeten hade funnits så är det klart att det hade varit mycket, mycket bättre.

Förenade Arabemiraten använder det här i sin PR. Du uttalar dig i en artikel på nyhetsbyrån WAM och säger då att varje besök var värt resan?

– Ja, och det tycker jag. Jag lärde mig otroligt mycket av exempelvis utrikesministern och de möten vi hade om säkerhet. Jag lärde mig jättemycket av funktionshinder-politiken och hur de jobbade där. Och jag kunde också ge inspel på hur de kunde göra bättre ifrån sig. Vi pratade väldigt mycket om ”childrens parliament” som de har – att det inte var demokratiskt valt. Så vi gav dem inspel på hur de kan skapa ett demokratiskt ungdomsparlament. Det var ju valt av shejkerna. Men för att se hur det funkar måste jag ju besöka dem.

Det är ju ett land som saknar väldigt mycket av demokratiska inslag. Sharialagar, homosexualitet är förbjudet, mötesfrihet existerar inte.

– Precis. Oerhört allvarligt. Det var därför jag bröt mot partilinjen i den resolution vi hade här för ett tag sen om Förenade Arabemiraten röstade för att kritisera.

Ett badrum på hotellet där Lega bodde under sit besök.

Du kan inte se att man löper risk att man hamnar i en sorts tacksamhetsskuld när man låter sig bjudas på femstjärnigt hotell, dyra middagar och flygresa?

– Nej, jag tror det syns ganska tydligt i hur jag röstat att jag inte är köpt av Förenade Arabemiraten.

– För mig är det oerhört viktigt att vi följer de regler som finns. Förhoppningsvis kommer det att komma fler egna medel från parlamentet för att kunna resa, så vi slipper hamna i någon risk, om nu någon skulle kunna göra det.

Finns det någon diktatur du inte skulle åka till?

– Ja, det utgår jag ifrån, men man tar ju ställning till varje fråga individuellt när den kommer. Jag skulle inte åkt till Kina eller Iran i dag.

Så någonstans går en gräns mellan diktatur och diktatur?

– Ja, det beror på hur villiga man är från regimens sida att ha ett samtal på vad man kan förbättra eller inte, och hur vi kan hjälpa dem att skapa bättre förutsättningar. Det finns en enormt viktig stabiliserande faktor i Förenade Arabemiraten i hela den regionen. Då ska man kunna titta på det, prata om det, handla med landet – samtidigt som man fortsätter kritisera landet för de brott mot mänskliga rättigheter som begås där.

”Det är betänkligt”

Torbjörn Larsson är docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet, specialiserad på hur EU:s administration fungerar. Han menar att EU-parlamentarikerna är utsatta för ett hårt tryck från olika sorters lobbyister och att de ofta kan bli lätta byten för starka ekonomiska intressen.

– En hel del av det här är långsiktiga försök att skapa relationer och informationskanaler, och föra in propaganda eller alternativ information i systemet som ska försöka förändra bilden av diktatur, säger Torbjörn Larsson.

Att åka till en diktatur, bo på lyxhotell och bjudas på middag – hur ser du på det?

– Jag tror inte att det finns något regelverk som förbjuder det, men det är betänkligt, helt klart.