Toverättegången hålls för öppna dörrar

Publicerad 2023-03-27

Rättegången hålls i Eksjö tingsrätt.

I dag inleddes rättegången mot de två unga kvinnor som misstänks för mord på Tove, 21, efter en utekväll i Vetlanda.

Intresset är enormt – en lång kö bildades utanför tingsrätten inför öppningen och en extra sal öppnades för medier och åhörare som vill följa den.

Försvarets begäran om stängda dörrar avslogs av tingsrätten.

Denna chatt är stängd.

  • Anna Sjögren
    27 mars 2023

    Nu är den första rättegångsdagen avslutad.

    På onsdag klockan nio inleds den andra rättegångsdagen och då ska de misstänkta kvinnorna höras.

    Då kan ni följa vår liverapportering på plats från Eksjö tingsrätt.

  • 27 mars 2023

    Kommer ni skriva deras namn när de väl blir dömda?

    P

    Hej! Det för tidigt att säga något om namnpublicering. Generellt brukar vi bara namnge om det blir 18 års fängelse eller livstid. I ett sånt beslut tas även hänsyn till de dömdas ålder och andra omständigheter.

    Anna Sjögren
  • 27 mars 2023

    Är det fullt i salen? Såg de långa köerna innan de öppnade för dagen

    Anna Skrubbe

    Det har varit i princip fullt och enligt vår utsända på plats har en del nekats plats för att det varit fullt. Till på onsdag kommer man ha ytterligare en sal öppen med tanke på det massiva intresset för fallet.

    Anna Sjögren
  • 27 mars 2023

    Godkänns det att 18-åringen hörs i 20-åringens utevaro?

    Majken

    Nej, rätten har beslutat att hon ska höras som vanligt med alla parter och åhörare närvarande men att det kan bli så att man får ta ett nytt beslut om hon har svårt att uttrycka sig.

    Anna Sjögren
  • 27 mars 2023

    Uppdatering om systerns förhör?

    Jannie

    Hej Jannie! Förhöret ligger här i lajven om du scrollar lite.

    Anna Sjögren

De två kvinnorna, 18 och 20 år, står åtalade för mord och grovt gravfridsbrott.

När åklagare Adam Rullman läste upp sin sakframställan satt de två kvinnorna tysta. 20-åringen satt iförd en mörk tröja och tittade ner i sina händer. 18-åringen var klädd i en hoodie och höll blicken på åklagaren.

Toves familj och anhöriga är också på plats på rättegången. Flera av dem grät när åklagaren gick igenom hur hennes död misstänks ha gått till, skriver TT.

Kvinnornas försvarsadvokater hade begärt att rättegången skulle hållas inom stängda dörrar. Det med hänsyn till kvinnornas låga ålder och det faktum att de är tidigare ostraffade.

Tingsrätten avslog begäran och menade att kvinnorna var över 18 år vid det misstänkta brottstillfället.

Nekar till mord

Enligt åklagare Adam Rullman har de två kvinnorna dödat Tove genom strypning och sedan försökt göra sig av med hennes kropp.

Han säger att kvinnorna väntat utanför Nöjet efter stängning för att ge tillbaka efter ett bråk som uppstod mellan Tove och 20-åringen på utestället. I 20-åringens lägenhet har hon fällts av 20-åringen som sätter sig gränsle över Tove och stryper henne till döds medan 18-åringen håller fast hennes armar.

20-åringen nekar till mordanklagelserna, men erkänner att Tove dött efter en ”misshandelssituation” där hon tagit ett kort strypgrepp på henne för att försvara sig.

– Hon bestrider att det varit dödligt och att hon uppsåtligen orsakat hennes död, säger Clea Sangborn, som säger att man också ifrågasätter att Tove dött av strypgreppet utan menar att hon snarare kvävts av kräkningar.

18-åringen nekar till mord men medger att hon flyttat Toves kropp. Enligt hennes försvarsadvokat Mikael Svegfors sov hon när 21-åringen dog men har sedan känt sig tvingad av 20-åringen att flytta på hennes kropp.

– Hon ställs inför en död kropp och anar vem som är skyldig och då vågar hon inte motsätta sig att hjälpa till, säger han.

Lång kö utanför tingsrätten

Intresset för rättegången är stort. Rättegången inleddes klockan nio på morgonen men redan innan dess hade en lång kö bildats utanför Eksjö tingsrätt.

Enligt Aftonbladets Marcus Ulvsand på plats ska en del ha köat i timmar utanför tingsrätten innan öppningen. En del har fått återvända hem utan att få plats – trots att tingsrätten öppnat en extra sal.