Hundratusentals evakueras efter 100 bränder i USA

Publicerad 2020-09-12

Hela USA:s västkust står i lågor.

Hittills har minst 23 personer omkommit, dussintals skadats och hundratusentals evakuerats.

Samtidigt framkallar rök och sot från de närmare 100 bränderna scener av armageddon.

– Det kan bli värre, varnar myndigheterna i ett uttalande.

När invånarna i San Francisco vaknat de senaste dagarna har det sett ut som om morgonen inte anlänt. Gatlamporna har stått på och skyn har färgats i brunt och orange, som om det vore skymning och inte förmiddag.

– Vi har haft dålig luft tidigare. Men det som skiljer nu är att den är överallt, säger Anthony Wexler, ordförande för luftforskningscentret på UC Davis-universitet, till Los Angeles Times.

100 000 hektar

På onsdagen piskade varma vindar norr om Sacramento upp en brand till en massiv eldstorm som ödelade hus och kostade minst tre personer livet.
I Plumas, Butte och Yuba tvingades fler än 20 000 invånare fly när North Complex och Bear-bränderna över natten drog fram över mer än 100 000 hektar.

I Oregon har runt 3 000 brandbekämpare satts in för att stoppa bränderna som redan ödelagt fem samhällen runt bergskedjan Cascade och kostat minst tre personer livet.

I Okanogan i delstaten Washington omkom en ettårig pojke och hans föräldrar drabbades av tredje gradens brännskador när familjen försökte undkomma Cold Springs-branden.

”Hela samhället borta”

Värst är det ändå i Kalifornien, där 19 personer hittills omkommit.
Tidigare i veckan räddade helikoptrar hundratals personer strandsatta vid bergskedjan Sierra Nevada där Creek-branden ödelagt 365 byggnader och hotar ytterligare 5 000.

En brandman kämpar mot Creek-branden.

– Hela vårt samhälle är borta, säger Holly Brown i USA Today.
Tillsammans med sin 70-åriga mamma, bror och fyra hundar, flydde hon lågorna när gården i Tollhouse-området hotades.
– Vi kunde höra träden explodera när vi såg den röda glöden komma över krönet.

I södra Kalifornien brinner det i tre län, Los Angeles, San Bernardino och San Diego. Den största är El Dorado-branden i San Bernardino. Den startade i förra veckan i samband med ett familjefirande och har sedan dess spritt sig över mer än 4800 hektar.

Fler än 1000 personer har satts in för att bekämpa branden.

Men räddningsinsatserna försvåras av att den intensiva röken från bränderna svept in katastrofområdena i en slags tät, grå och smutsig dimma som ligger lågt över marken.

Mängder av döda träd

Det omöjliggör en stor del av bekämpningen från luften.

– Det är likadant över hela delstaten. Med all rök kan flyget inte se var de mest effektiva platserna är för brandbekämpning, säger Chris Vestal, talesperson för brandförsvaret i nationalparken Sierra.

Över 10 000 kvadratkilometer brinner.

Normalt brukar säsongen för skogs- och gräsbränder i Kalifornien vara över till hösten. Men klimatförändringarna har genom högre temperaturer och en torrare terräng med mängder av döda träd förlängt säsongen.

Tidigare var 2018 det värsta året när det gäller bränder i Kalifornien. Då skövlade bränder ett område på 7 770 kvadratkilometer. Den siffran har i år redan passerats med råge.

– Brand efter brand skrivs in i rekordböckerna, säger Dan Berlant, talesperson för Kaliforniens brandmyndighet.

– Vi är bara i september och har redan passerat 10 117 kvadratkilometer. Och då återstår ändå flera månader.