Judiska pilgrimer stoppade vid Ukrainas gräns

TT-AFP

Publicerad 2020-09-18

Judiska pilgrimer har samlats vid den ukrainska gränsen nära gränsstaden Novaya Guta i Belarus, i hopp om att nå staden Uman i Ukraina.

Nära 1 000 judiska pilgrimer har samlats på gränsen mellan Belarus och Ukraina i försök att ta sig till den ukrainska staden Uman för firandet av det judiska nyåret. Pilgrimer har även försökt ta sig in i Ukraina via Moldavien, Ungern, Polen och Rumänien.

På grund av rådande virusrestriktioner i Ukraina har dock ingen av dem släppts in i landet och pilgrimerna har sedan ett antal dagar väntat vid gränsområdena. Under fredagen rapporterade dock belarusisk militär att vissa av pilgrimerna började lämna gränsområdet efter att de nekats inresa i Ukraina.

De judiska pilgrimerna, som bland annat kommer från Israel, Frankrike och USA, har rest till gränserna i hopp om att kunna ta sig till rabbinen Nachmans grav i staden Uman inför firandet av det judiska nyåret Rosh Hashana.

Nachman grundade en egen inriktning inom chassidismen, den så kallade Breslovdynastin, och tiotusentals vallfärdar årligen till hans grav under det judiska nyåret.