Coronapandemin

Hela familjen fick fejkade intyg: ”Klart man kan smitta nån”

Av: 

Mikaela Somnell

NYHETER

Patrik Söderkvist skulle tillsammans med fru och barn åka för att spendera tid med Patriks föräldrar på den första utlandsresan på ett år.

Familjen har tagit coronarestriktionerna på stort allvar och var glada över att kunna resa med gott samvete då alla fått ett negativt PCR-test från Doktorgruppen – trodde de.

– Det är vedervärdigt att de luras när det handlar om hälsa, säger Patrik.

Patriks föräldrar som bilade till Spanien i förväg var först med att gå och testa sig på Doktorgruppens mottagning på Lidingö.

De upplevde att det var något konstigt med lokalen – det hade varit stökigt och legat sjukvårdsattiraljer överallt. Men provsvaren hade kommit tillbaka på bara fyra timmar så Patrik och hans fru valde att testa sig tillsammans med barnen hos Doktorgruppen de också.

– Det var en tjej som satt vid ett skrivbord när vi kom in, hon verkade inte ha jobbat med det här så länge. Men hon hade en vit rock på sig. Vi fick betala med kort via deras betaltjänst, säger Patrik.

Patrik och hans fru blev topsade i näsan av samma tjej som suttit vid skrivbordet och deras två barn topsades i halsen.

Patrik Söderkvist fick ett falskt covidintyg.

Kändes hastigt

– Min brors fru är läkare och jag har coronatestat mig hos henne tidigare. Då skrapade hon mycket längre upp i näsan och under längre tid. Det här kändes väldigt hastigt.

Efter sex timmar kom fyra pdf-filer på mailen där hela familjen fick varsitt intyg om att de hade testat negativt för covid-19, stämplade och undertecknade av en legitimerad läkare.

Familjen åkte ner till Spanien med flyg och mötte upp Patriks föräldrar. Resan gick smidigt och det var inga problem med reseintygen varken på Arlanda eller på plats i Spanien.

Men så läste de Aftonbladets avslöjande om härvan där Doktorgruppen kan ha lurat upp emot 100 000 personer med falska reseintyg och insåg att de hade blivit lurade.

Det fejkade intyget.

”Känner sig lurad”

– Man känner sig lurad. Det är en sak om man betalar pengar för att få reda på om man är sjuk. Men nu kanske de bara skickar papper utan att genomföra tester på riktigt.

Patrik säger att han inte bryr sig så mycket om de knappt 5 000 kronorna som familjerna betalade för intygen. Men han blir upprörd av tanken på att råka smitta någon.

– Jag tror inte jag har covid eftersom jag har haft det tidigare, men man kommer ju in på Arlanda och träffar folk, klart man kan smitta någon. Det är helt vedervärdigt att lura folk när det handlar om hälsa.

Patrik berättar att familjen har tagit coronarestriktionerna på stort allvar och att detta är den första resan de gör på ett år.

– Vi umgås ju med mina föräldrar som är över 70. Vi trodde att vi hade vidtagit alla åtgärder och så hade vi inte det.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

LÄS VIDARE

100 000 svenskar kan ha fått falska pcr-test

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Covid-19

Resor