En skidresa - 5 000 i karantän

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2021-01-20

Skidåkare på väg upp i en lift i Arosa i Schweiz. Arkivfoto.

5 000 personer sitter i karantän i en belgisk småstad efter snabb spridning av den brittiska coronamutationen. Allt tros bero på att en enda person slarvat med restriktionerna.

Koen Metsu är borgmästare i Edegem, strax söder om Antwerpen, och allt annat än nöjd.

– Om alla bara skulle följa reglerna skulle vi inte vara i den här situationen. Nu måste tusentals sitta i karantän för att några har slarvat, säger Metsu till tidningen Het Laatste Nieuws.

Han är själv en av dem som måste hålla sig hemma, då hans barn går i en av de skolor där både barn och lärare satts i karantän.

Många misstag

Allt är kopplat till att en kvinna i kommunen trotsade de belgiska myndigheternas rekommendationer och åkte till Schweiz den 19 december för att sträcka ut sig i landets pister.

Att resa är inte förbjudet, men Belgien kräver att den som varit utomlands i en riskzon ska testa sig vid hemkomst, hålla sig sju dagar i karantän och sedan testa sig på nytt.

Det gjorde också kvinnan – men först efter att ha tagit hem sin dotter, som tillbringat julen med sin far. Eftersom kvinnans första test var negativt för covid-19 lät hon dottern återvända till fadern efter nyår, innan hon tog det andra testet.

När det visade sig vara positivt och dessutom för den nya mutation som upptäckts i Storbritannien var allting till synes redan för sent.

Flickan var smittad. Liksom hennes far. Och en skolkamrat. Och så vidare.

Om det berodde på slarv eller bara en olycklig slump är omöjligt att veta. Kvinnan har hur som helst blivit syndabock.

Böteskrav

Smittspårningen har lett till att två skolor i kommunen tills vidare tvingats stänga. 5 000 personer har beordrats i karantän. Drygt 2 000 av dem väntar den här veckan på sina provsvar.

Händelsen har väckt krav på skarpare åtgärder mot den som inte följer regler och rekommendationer. I landsdelen Flandern, där Edegem ligger, kostar det redan motsvarande 2 500 kronor att bryta mot karantänen. Enligt tidningen Le Soir vill myndigheterna nu samköra registren för att kunna bötfälla den som återvänt från utlandet, men dröjt med att testa sig.

Samtidigt funderas det på om det går att kräva skadestånd av kvinnan.

Bevisföringen blir dock svår.

– Att inte följa reglerna må vara ett fel, men hur ska man bevisa att just det fallet orsakat all smitta? säger advokaten Lukas De Graeve till Het Laatste Nieuws.