Södertäljenätverkets ledare stormade nattklubb

Döms till fängelse – två andra män frias

Publicerad 2020-10-08

Nattklubben F12 hade nekat dem inträde under sommaren.

Sedan gick ett 20-tal personer till attack – anförda av en morddömd ledare för Södertäljenätverket.

– Ordningsvakterna har befunnit sig i en väldigt utsatt situation, säger åklagare Matias Garcia de las Bayonas.

Natten mot 21 juli 2019 larmade personalen om ”full kalabalik” på klubben F12 i centrala Stockholm. Ett stort antal personer, som misstänktes tillhöra ett eller flera kriminella nätverk, hade trängt sig in på nattklubben.

Nu har en man dömts till två månaders fängelse för våldsamt upplopp.

Enligt polisen har mannen en ledande roll inom Södertäljenätverket. Han är tidigare dömd för bland annat mord.

”Nu är det vi som bestämmer”

Södertälje tingsrätt finner det utrett att ”händelsen inleds med att en samling om drygt 20 personer tågar mot F12”. Gängledaren ska ha gått i spetsen och lett folksamlingen. Vid entrén utsattes personalen för våld, skriver tingsrätten.

En polis uppger i utredningen att en ordningsvakt fått ett knytnävsslag. Gänget lyfte sedan undan repet vid entrén och ska sedan ha sagt ungefär: ”Det här är vår plats” eller ”nu är det vi som bestämmer på platsen”.

Ingen ordningsvakt eller entrévärd har velat vittna mot gänget.

– Det har naturligtvis försvårat utredningen. Så är det alltid när man inte har målsägare som kan berätta vad de blivit utsatta för, vilka iakttagelser de gjort på platsen och vilka effekter våldet som utövats mot dem har blivit, säger kammaråklagare Matias Garcia de las Bayonas.

Våldsamheterna har i stället bevisats genom filmer från händelsen.

– I det här fallet är de övervakningsfilmer som vi haft tillgång till så pass klara och tydliga, har vi från åklagarsidan menat, att man inte kan dra någon annan slutsats än att det i vart fall uppstått smärta när ordningsvakterna blivit ansatta, säger Matias Garcia de las Bayonas.

Hade blivit ”nekade hela sommaren”

Vd:n för nattklubben F12 har i en intervju med Aftonbladet kallat händelsen för en planerad attack. Inblandade personer hade bland annat besökt klubben helgen innan.

Mannen som dömdes för våldsamt upplopp nekar till brott och kommer att överklaga domen, uppger hans advokat för Aftonbladet. Gängledaren sitter just nu häktad i ett annat mål.

Ytterligare två män från Södertäljenätverket stod åtalade för våldsamt upplopp, men friades. Däremot dömdes de för bland annat grovt vapenbrott.

– Jag får sätta mig och gå igenom domen i detalj, om det är så att vi ska överklaga eller inte, säger kammaråklagare Matias Garcia de las Bayonas.