Blåsigt höstrusk drar in: "Gråmulet och blött"

Anna Hansson/TT

Publicerad 2020-10-21

Hösten är här med regn och blåst. Arkivbild.

Först snökaos i norr. Nu kraftiga vindar i syd och regn och rusk över nästan hela Sverige.

– Det är verkligen en gråmulen och blöt prognos med nederbördsområden som passerar, säger meteorolog Jon Jörpeland.

Hösten har slagit till mot Sverige – och det med besked. Över i princip hela landet kan man räkna med busväder och skurar. Värst blir det i söder där flera kulingvarningar är utfärdade till havs och där det kommer att bli blåsigt även över land. Boende söderöver kan vänta sig vindbyar på 15–20 meter per sekund under torsdagen.

– Det blir blåsigt med lokalt hårda vindbyar över Halland, Skåne och Blekinge, säger Jon Jörpeland, meteorolog vid SMHI.

"Definitivt höstrusk"

Värst väntas det blåsa natten till torsdag och det är nog bäst att dra på sig regnjackan om man ska ge sig ut. 5–10 millimeter nederbörd väntas från norra Götaland, över Svealand och vidare norrut.

– Det kommer fortsatt att vara mycket moln med lite skurar och lättare regn som passerar, säger Jon Jörpeland.

Med nederbörden följer också mildare luft vilket fått det snöområde som passerat över norra Svealand och upp mot södra Norrland att övergå i regn. Två snövarningar ligger kvar för Jämtland och Västerbotten och där kan man räkna med några till centimeter snö under torsdagen.

– Det är definitivt höstrusk och längre norrut nästan lite vinterkänsla i och med snön.

Vinter längst i norr?

Än så länge är det bara några enstaka platser i fjälltrakterna långt norrut som gått från höst till vinter och höstrusket ser ut att trycka undan vintern ett tag till i princip hela Sverige.

– Det är norra Lappland och delar av Norrbotten som eventuellt kan få fortsatta vintertemperaturer, säger Jörpeland.

ANNONS