Fler kliniker för långtidscovid öppnar

TT

Publicerad 2021-05-10

Fler mottagningar är på gång. Arkivbild.

Tusentals befaras ha drabbats av långtidscovid i Sverige. Nu ska flera nya mottagningar som specialiserar sig på att behandla patientgruppen öppna.

Syftet är att under ett och samma tak kunna behandla och undersöka de många olika symtom som långtidssjuka patienter kan ha.

I Skåne rör det sig om två mottagningar, vid sjukhusen i Ängelholm respektive Hässleholm. Detta eftersom efterfrågan beräknas vara för stor för att verksamheten ska rymmas i en klinik.

Även i Halland finns det planer på en ny mottagning för patienter med långtidscovid, även kallad postcovid.

Kräver samlat mottagande

– Vi har sett en jättestor ökning sedan i julas och vi tror att det kommer fortsätta. Så länge som vi har en pandemi, så länge kommer vi att ha patienter, säger Regina Laumann, verksamhetschef på Vallås vårdcentral i Halmstad, till Ekot, som först rapporterade om kliniken.

Under måndagen tog Region Uppsalas vårdutskott beslut om förslag till en inrätta en postcovidmottagning.

"Vi har sett att personer som har långvariga symptom efter covid-19 har speciella behov och kan drabbas av olika åkommor som kräver ett samlat mottagande. Det är positivt att vi nu kommer kunna öppna en mottagning med det fokuset", säger utskottets ordförande Björn-Owe Björk (KD) i ett pressmeddelande.

Tiotusentals har diagnosen

Det finns sedan tidigare flera mottagningar för långtidscovid runt om i landet. Karolinska universitetssjukhuset i Solna har sedan pandemins start fungerat som en samlingspunkt för den svenska postcovidvården. När mottagningen nu flyttar till systersjukhuset i Huddinge har kritik riktats från bland annat patientföreningen Svenska covidföreningen, som befarar att den multidisciplinära kunskapen som byggts upp på kliniken nu går om intet.

Även patientgruppen har varit föremål för debatt, delvis eftersom många av de drabbade upplever flera små symtom som tillsammans ger en känsla av upplevd sämre hälsa. De vanligaste symtomen är bland annat andfåddhet och trötthet. Personer som insjuknat har från sina håll vittnat om att de inte känner att vården tar deras problem på allvar.

Enligt en kartläggning av Ekot hade drygt 16 000 personer i mitten av april fått diagnosen postcovid. Men det är inte säkert att alla med postcovid fångats upp under paraplybegreppet, som samlar flera symtom som dykt upp efter en coronainfektion.

Socialstyrelsen arbetar nu med att samla in data om långtidssjuka covidpatienter i primärvården. Den insamlingen väntas bli klar under de närmsta veckorna.