Kämpar mot klockan för att hitta överlevande

Lista över de tio saknade släppt – en person hittad död

Uppdaterad 2021-01-02 | Publicerad 2021-01-01

För varje minut som går minskar hoppet att hitta överlevande.

På årets första dag hittades en av de tio saknade död.
Och i natt ska temperaturen falla till fem minusgrader i rasområdet.

Räddningspersonal från Norge och Sverige kämpar mot klockan för att rädda offren för det svåra lerskredet i Gjerdrum strax före klockan fyra i onsdags morse.
De svenska räddningsarbetarna tvingades avbryta försöken att ta sig fram till rasmassorna via en massiv bro i går, brobandvagnen var för tung på för den ostadiga marken.

I stället använde svenskarna frigolitplattor för att ta sig in i den röda zonen till fots.

– De är som dominobrickor och man lägger dem framför sig när man går, säger insatsledaren Roy Alkvist.

Den provisoriska ”bron” blev runt 60 meter lång. Tomas Norberg, räddningstjänsten Göteborg, är samverkansperson för Usar-teamet:

– Geologer har gjort mätningar som tyder på att det kan finnas hus med saknade där, säger han till TT.

Helikoptrar redo

Experter från NVE, Norges vatten- och energimyndighet, bevakade markförhållandena samtidigt som teamet letade efter överlevande. Dessutom stod helikoptrar redo att rycka ut för att undsätta teamet om marken skulle ge vika.

– Det finns stora risker med det här uppdraget. Vi har hela tiden uppsikt över området och även hjälp från luften om vi behöver hämta upp dem med helikopter, säger Roy Alkvist.

Planen för teamet var att genomsöka två av de raserade husen med hjälp av kamerautrustning som fästs på räddningshundar.

– Vi hoppas kunna hitta levande människor fortfarande. Hundarna tränas för att hitta både levande och döda, säger Philip Milford som leder teamet med hundförare.
Under fredagseftermiddagen höll polisen en extra presskonferens.

– Vi har för inte så länge sedan hittat en person, dessvärre omkommen i det centrala rasområdet, den röda zonen. Personen hittades av manskap från Romrike brand och räddning tillsammans med annan personal som jobbat där nere i området under den här perioden, säger insatsledaren Roger Pettersson.

Den döde personen hittades vid 14.30-tiden, men har ännu inte identifierats.

Under fredagskvällen snöade det kraftigt i området och under natten ska temperaturen falla ner mot fem minusgrader. Det är inget som påverkar säkerheten i området, men för eventuella överlevande kan natten bli tuff.

Räddningsinsats vid rasmassorna i Ask.

Mona Torp och Stein Magne Ranum bodde i ett av de 31 husen som drogs med i det dödliga skredet. Vid det första skredet hamnade Mona under en tvättmaskin, sambon Stein Magne kilades fast under ytterväggen. När det andra skredet lyfte väggen kom han loss.

Samboparet hade änglavakt som överlevde, men när de fördes akut till sjukhus i onsdags var deras kroppstemperatur bara 33 grader.

– Det var som om vi hade huvudrollen i en skräckfilm. Vi var helt hjälplösa. Det kändes som att vi satt i ett stort hål. Det var mörkt och overkligt – vi kände inte igen oss, säger Mona Torp till norska VG.

Kungen skickade meddelande

Nu har paret bestämt sig för att flytta från området som vilar på kvicklera, de känner sig inte längre trygga där.

Strax före klockan 18 tvingades räddningsarbetarna avsluta sitt arbete för kvällen – det var för farligt att arbeta i mörkret. Däremot fortsatte man att använda drönare och värmekameror i sökandet efter överlevande.

Kung Carl XVI Gustaf skickade under dagen ett telegram till den norska kungafamiljen:

– Drottningen och jag vill framföra vårt djupa deltagande med anledning av det fruktansvärda jordskredet i Gjerdrum. Våra tankar är med de berörda familjerna och det norska folket.

Ännu vet man inte vad som utlöste jordskredet i onsdags.

Polisen har nu släppt en lista över de tio som saknas i skredet. En person har hittats död, men är ännu inte identifierad.

Kung Carl XVI Gustaf.

De tio saknade i lerskredet

• Eirik Grønolen, 31 år.
• Irene Ruud Gundersen, 69 år.
• Charlot Grymyr Jansen, 31 år.
• Bjørn-Ivar Grymyr Jansen, 40 år.
• Alma Grymyr Jansen, 2 år.
• Ann-Mari Olsen-Næristorp, 50 år.
• Victoria Emilie Næristorp-Sørengen, 13 år.
• Marius Brustad, 29 år.
• Lisbeth Neraas, 54 år.
• Rasa Lasinskiene, 49 år.

ANNONS