DET NYA NORMALA

BILDEXTRA: En onsdag i Sverige med corona

Uppdaterad 2022-09-07 | Publicerad 2020-12-29

Det här året har vi fått vänja oss vid att det onormala har blivit normalt. Tomma läktare, hemarbete, munskydd, avståndsmarkeringar i golvet, handsprit och social distansering.

Aftonbladets fotografer har gjort ett nedslag i det det nya normala, en onsdag mitt i december.

Maria är nyanställd på systembolaget i Sälen.

– Sitter man bakom kassan har vi bra skydd med plexiglas mellan oss och kunden men när man möter kunderna ute på golvet är risken att smittas så klart större, det är valfritt om man vill använda visir eller munskydd men jag tycker att det är en trygghet. Smittspridningen i Dalarna är stor och många är oroliga för vad som händer när turisterna börjar komma till Sälen över jul och nyår, säger hon.

Runt snabbmatsrestaurangernas drive-thru ringlar köerna långa. Många väljer att sitta kvar i bilen istället för att gå in i restaurangen. Det är en markant skillnad det här året, tittar man ut från restaurangen ser man många som sitter i bilen och äter sin mat, berättar en anställd på McDonalds i Falun.

På skiduthyrningen i Hundfjället tillåts endast en familj i taget att komma in och prova sin utrustning. Kölappen tar man vid entrén och sedan väntar man utanför på sin tur. Just nu går det bra men nästa vecka väntas fler gäster och då får vi se hur det fungerar, vi har förberett oss så bra det går, säger en anställd.

Första veckan i Sälenfjällen brukar vara lugn, bara ett fåtal liftar håller öppet och parkeringsplatserna gapar tomma. Överallt sitter skyltar om att hålla avstånd till varandra. Till helgen väntas anstormningen av helgfirare och många är oroliga för smittspridningen på skidorterna.

Arkadhallen på Experium i Lindvallen reflekteras i ett fönster. Det populära upplevelsecentrat tvingas hålla flera av sina avdelningar stängda på grund av pandemin, bland annat äventyrsbadet som planerar att öppna igen 2021 om situationen tillåter det.

Vallentuna 16 december. I år blev det inget vanligt luciafirande. Femårsgruppen på förskolan fick lussa för sina yngre kamrater istället för sina föräldrar. Efteråt spelades showen upp på via projektor för nära och kära genom ett fönster på baksidan av förskolan. Tyvärr utan ljud, men vacker ändå.

Hagaskolan, Vallentuna 16 december. Föräldrar får sedan pandemin inte längre komma in i skolans lokaler. Via en app fyller man i vilken tid man kommer, vem som hämtar och var. Sedan blir barnen utsläppta enligt överenskommelse. Utanför samlas föräldrar på behörigt avstånd i väntan på sina barn.

Arlanda flygplats 16 december. Taxichauffören Samet Turkovic kom till Arlanda redan klockan 07.00. När klockan har passerat 13 och står han fortfarande och väntar på att få en kund som vill åka därifrån. Det är tuffa tider för oss nu, säger Samet. Före pandemin fick man en körning inom 10–30 minuter. I dag kan man få vänta en halv dag, det är som ett lotteri. Vissa chaufförer åker hit mitt i natten och sover i bilen tills det första flyget ankommer på morgonen i hopp om att få en körning.

Arlanda, Märsta 16 december. En ensam bil står parkerad på Arlandas långtidsparkering. Under september minskade antalet resenärer på Swedavias tio flygplatser med 83 procent jämfört med samma tid förra året. Traditionsenligt brukar många svenskar fly kylan och mörkret. Så blir det inte i år.

Ikea Barkarby 16 december 17.03. Coronarestriktionerna har gjort att svenska folket inte kunnat resa eller lägga pengar på nöje i samma utsträckning som tidigare. Istället har många valt att investera i hemmet där man nu spenderar mer tid. Det syns bland annat på Ikeas besöksparkering och deras försäljningssiffror.

Att jobba hemma har blivit vardag för många. Bekväma kontorsstolar är utbytta mot stela köksstolar. Utsikten från kontoret över pulserande stadsmiljö är utbytt mot grannungarna som leker på gatan och en och annan budbil som ska lämna paket. Ylva är inne på sitt tredje möte för dagen. Kaffet är snart slut och det börjar bli dags att laga lunch.

6 mars 2020 kördes musikalen ”Oh What a Night” i Ericsson Globe. Det blev det sista publika evenemanget innan pandemin stängde ner Globen för en längre tid. Arenan stod mer eller mindre helt tom tills Globen Padel slog upp dörrarna den 1 november.

Coronapandemin har tvingat fram nya sätt att umgås. För många är enda sättet att hålla kontakten med far- och morföräldrar via videosamtal. Faye ringer sitt dagliga samtal till mormor och passar på att lära henne lite vad man kan göra med filter.

Coronapandemin har haft stor påverkan på resandevolymen. SL kan mäta antal passager som görs genom spärrarna i tunnelbana och pendeltåg.

– Det brukar vara en fingervisningen på det totala resandet med SL, säger Claes Keisu på SL-presstjänst.

Om man jämför antalet spärrpassager en vecka 2020 med motsvarande vecka 2019 så minskade antalet resande som mest vecka 13 och 14. De veckorna var det över 60 procent färre spärrpassager än motsvarande veckor 2019. I faktiska tal motsvarar det runt 5,5 miljoner spärrpassager per vecka.

Förra veckan var SL nästan nere på samma låga antal resenärer som när det var som lägst i våras.

Den andra coronavågen sveper över Sverige - och de som ska vårda de allra svårast sjuka håller på att knäckas. Varje transport innebär en risk för patienten. Men pusslandet måste fortsätta. Platser ska frigöras på infektionskliniken, i en annan del av Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Då måste George, en storväxt svårt sjuk man i sjuttioårsåldern, flyttas till covidsalen på intensivvårdsavdelningen i andra änden av sjukhuset.

En sköterska snörar fast skyddsdräkten i nacke och midja med handgrepp som numera satt sig i ryggmärgen. Drar på sig mask, hårskydd, visir och handskar för att sedan dra upp den gnisslande skjutdörren och rakt in i covidsalen.

Skjutdörrarna till covidrummet är klädda i glas. Det händer att anhöriga står därutanför och blickar in mot sina älskade. Men smittorisken gör att det går långt mellan besöken. Var och en har en sjuksköterska och en undersköterska vid sin sida dygnet runt. De måste vändas var tredje timme för att undgå trycksår och ta upp syre på bästa sätt. Momentet är tungt och omständligt. All livsuppehållande utrustning måste skyddas.

Helena Andreasson, specialistläkare, lugnar en orolig patient som precis blivit inlagd på infektionsavdelningen.

Hostattacker tränger genom väggarna. Fler kommer in i salen. De bildar en cirkel runt Georges brits. Sedan gör de sig redo för lyftet.

– På tre? Ett, två, tre!

De för över honom till den rullbara britsen. Flyttar slangar och sladdar och slår på syrgasen igen.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET