Mejla

Martin Schori

”Mys-talibanerna” tog plats på scen

Talibanernas pr-arbete har pågått i flera år, men lurar de någon?

NYHETER

Samtidigt som rapporter om att talibankrigare går dörr till dörr i jakt på fiender och småbarnsmammor som misshandlas till döds klev talibanernas mångårige talesperson och ”mystery man” Zabihullah Mujahid upp på ett podie i det nyintagna presidentpalatset.

Inför en stor presskår meddelade han att de nya talibanerna var annorlunda.

– Vi har mognat, det är en stor skillnad, sa han, och radade upp exempel.

Kvinnors rättigheter ska värnas.

Inga som samarbetat med den förra regeringen ska straffas.

Journalister ska fortsätta jobba och ”sund kritik” ska till och med välkomnas.

 

Häpnadsväckande löften från en talibanledare, minst sagt.

Löftena serverades dock med en rejäl brasklapp. Medier får exempelvis inte jobba ”i strid mot nationella värderingar” eller ”ge uttryck för religiösa motsättningar”.

Yttrandefriheten då? frågade någon.

Den frågan bör ställas till amerikanska jättar som Facebook, som utövar censur, svarade Mujahid självsäkert.

Zabihullah Mujahid.

 

De ”nya” talibanerna har under flera år jobbat på sin image. Istället för att visa upp hur man hugger händerna av tjuvar – något som min kollega Wolfgang Hansson fick bevittna år 1998 – har man den senaste tiden spridit bilder på hur man arrangerat cricketturneringar och samtalat med kvinnliga förhandlare från regeringssidan. Något som varit otänkbart tidigare.

Efter erövringen av Kabul har talibankrigare också låtit sig filmas när de åker radiobilar och tränar på gym.

Twitterbild på talibaner som besöker en nöjespark i Kabul.

Letar man noga, alltså riktigt noga, hittar man minimala tecken på att talibanerna kanske kommer agera annorlunda denna gång. De har enligt uppgifter besökt tv-stationer men förutom att avväpna vakterna låtit verksamheten fortsätta. Kvinnliga journalister har också grillat taliban-ledare i tv.

Men deras cv gör naturligtvis att afghanerna och omvärlden torde ta emot löftena med en minst sagt rejäl skopa skepsis. Så sent som i april 2021 anklagade Human Rights Watch talibanerna för att ”målmedvetet” attackera journalister i allmänhet och kvinnliga journalister i synnerhet.

 

Bilder på människor som hellre klamrar sig fast vid ett flygplanshjul och går mot en säker död än stannar i ett talibankontrollerat Afghanistan är så klart ”dålig pr” för den nya regimen som en presskonferens knappast kommer råda bot på.

Amerikanska diplomater konstaterade krasst att man kommer att värdera talibanerna efter deras handlingar istället för vad de säger. En sund inställning till livet generellt. Hur livet under talibanerna kommer bli återstår att se, inte minst för landets kvinnor och journalister. Men ”don’t hold your breath”, som amerikanerna brukar säga.

Av: 

Martin Schori

Publisert:

LÄS VIDARE

Talibanernas pr-drag: Lovar amnesti och filmas på tivoli

ÄMNEN I ARTIKELN

Afghanistan

Jämställdhet

Human Rights Watch

Kabul

Censur

Medier

Yttrandefrihet