Massivt Vilks-hat på svensk-arabisk nyhetssajt

Publicerad 2021-10-07

Hat och glädjerop syntes på sociala medier efter Lars Vilks död.

Redaktionen på Sveriges största arabiska nyhetssajt hann inte med att rensa bort allt hat.

– Vi raderade närmare tusen kommentarer innan vi stängde ner, säger Mahmoud Agha, chefredaktör och ansvarig utgivare på Alkompis.

Lars Vilks död lämnade många chockade och bestörta. På andra håll hördes glädjerop, hat och hån.

Den kontroversielle konstnären hade ett pris på sitt huvud i arabvärlden och levde under konstant polisskydd sedan 2010. Han undkom flera attentat och mordplaner.

Hatet i islamistiska kretsar har inte tystnat i och med hans död.

Mahmoud Agha, chefredaktör och ansvarig utgivare på Alkompis

Fick ligga kvar i timmar

Flera medier har rapporterat om att utländska nyhetssajter och sociala medier fyllts med hatiska kommentarer. Enligt DN:s genomgång sticker Egypten och Turkiet ut. Där återfinns kommentarer som ”De som skadar Allahs budbärare kommer att få ett smärtfyllt straff” och han ”brändes ihjäl, och kommer att brännas igen efter döden som ett straff för att han förolämpade profeten”.

Men även mediekanaler i Sverige har fyllts av hatiska kommentarer. Den största arabiska nyhetssajten Alkompis hann inte med att ta bort alla olämpliga kommentarer på deras sociala kanaler. De fick ligga kvar i flera timmar innan kommentarsfunktionen togs bort.

– Det är jättetråkigt. Vi accepterar inte kränkande kommentarer, vi arbetar aktivt med att radera kommentarer av den typen, säger Mahmoud Agha.

Konstnären Lars Vilks.

Extrema islamister

Hatiska kommentarer är inget nytt för sajten, men mängden som gick att läsa under artikeln om Vilks död stack ut, enligt Agha. Närmare 1 000 togs bort innan kommentarsfunktionen togs bort. Aftonbladet har tagit del av skärmdumpar på vissa kommentarer. Där står bland annat att olyckan är guds straff eller guds vilja. En annan önskar Vilks en bra vistelse i helvetet.

Varför tror du att dina läsare skrev så här när Vilks dog?

– Jag tror vi hamnade mellan två grupper, båda är emot demokrati. En som inte vill integrera sig i samhället, i vissa fall extrema islamister. Den andra gruppen är högerextrema som är emot mångfald och islam. De kan också vara svensk-arabisktalande högerextremister.

Kunde ni ha rapporterat om Vilks död annorlunda för att undvika detta?

– Vår nyhetsrapportering är helt saklig, precis som i andra svenska medier. Men vi lär oss hela tiden saker och har lärt oss mycket av det här. Att vårt uppdrag att stärka integration är viktigare än någonsin. Att förklara svenska lagar och synsätt och grundläggande yttrandefrihet.

När sajten Alkompis  publicerade nyheten om Lars Vilks död på sociala medier (bilden), fylldes kommentarsfältet av hat och glädjerop.

Har en agenda

Flera användare på Twitter har tagit skärmdumpar på hatiska kommentarer skrivna på arabiska som kommer från Alkompis kanaler. Mahmoud Agha tycker det är tråkigt att sajten uppmärksammas i dessa sammanhang. Han tycker också att vissa som delar skärmdumparna vidare har en agenda med sitt agerande.

– De vill visa samhället att det finns stort gap mellan invandrare, mellan muslimer och resten av samhället. Tyvärr finns det en del av vår målgrupp som hjälper dem, som hatar på nätet.

Alkompis har funnits sedan 2012. 2020 fick sajten redaktionsstöd och lokalt stöd från Myndigheten för press, radio och tv. I år får de inget stöd utan finansieras via annonser, enligt Agha.

Fotnot: Alkompis hör av sig efter publicering och vill förtydliga att de inte fått något ekonomiskt stöd 2021, men att det kan beviljas senare. Redaktionsstöd för 2021 har ännu inte annonserats.