Nytt Mariupol: ”Liken ruttnade i Izjums källare”

Liken ruttnade i källarna i den ukrainska staden Izjum.

De ryska bomberna föll så tätt att invånarna inte vågade begrava sina döda utomhus.

Allt fler vittnesmål tyder på att Izjum drabbats minst lika hårt som Mariupol.

Det tog en månad för de ryska trupperna att erövra ukrainska Izjum. Staden, som hade 46 000 invånare före kriget, föll den 1 april.

Slag i slag har allt värre vittnesmål om situationen i staden under den ryska belägringen kommit fram. Först ut var Amnesty International, som rapporterade om terrorbombning dygnet runt och en humanitär katastrof:

– Befolkningen är fast i sina källare med knappt någon mat eller vatten och under konstanta attacker, skrev hjälporganisationen den 22 mars.

När staden till slut ockuperats av ryssarna hade ungefär 80 procent av alla byggnader raserats, omkring tusen invånare hade dött i bombattackerna och uppemot 15 000 ukrainare var fortfarande fångar i staden, rapporterade tidningen The Guardian den 18 april.

Invånare som tvingats leva i en källare i Izjum. Bilden togs tidigare i april.
Invånare som tvingats leva i en källare i Izjum. Bilden togs tidigare i april.

Ruttnade i källarna

I en omfattande kartläggning som BBC Russian Service nu har publicerat berättar invånarna ännu värre detaljer.

I början av belägringen försökte folk begrava sina döda på husens bakgårdar, som i Mariupol. Men på grund av det ständiga bombardemanget vågade invånarna till slut inte gå ut på gatorna. Då började liken ruttna i källarna och stanken blev fruktansvärd, säger en invånare till BBC.

Många ukrainska kvinnor, barn och äldre är fortfarande fast i den ockuperade staden och lever utan vatten, el, värme och mediciner under husen. De lagar mat över öppen eld och har inget fungerande sjukhus. Läkare har förlöst gravida kvinnor i källarutrymmen.

En invånare säger till BBC:

– I början av april var det svårt att hitta en gata där det inte låg lik.

Rysk underrättelseofficer på ett fabrikskontor i Izjum.
Rysk underrättelseofficer på ett fabrikskontor i Izjum.

Plundrade invånarna

Ett hemligt fängelse har numera upprättats av de ryska ockupanterna, dit misshagliga ukrainare förs. Enligt stadens invånare har ingen kommit tillbaka därifrån än.

Många milissoldater från de självutnämnda Donetsk- och Luhansk-republikerna ankom i spåren av de ryska ockupationstrupperna, och började plundra affärer och invånare på allt från tv-apparater till Volkswagen-bilar.

En invånare berättar för BBC att en milisman från Donetsk tog hans elsparkcykel:

– Han förstod först inte hur man skulle köra den. Då skrek han åt mig att ”om du hade varit en normal kille hade du kört motorcykel”, berättar mannen.

Milismännen från de självutropade Donetsk- och Luhansk-republikerna säger till invånarna att de kommit till Izjum för att tillfångata ukrainska nazister:

– De säger att de kommit för att befria oss. De har redan befriat mig från mitt företag, mina varor, min bil, mina pengar och mitt hus. Snart har väl de där skitstövlarna befriat mig från mina släktingar också, säger en man till BBC.

BBC har pratat med flera invånare som lyckats fly från staden. Ingen av dem har hört talas om eller sett några massavrättningar i Izjum.

Izjum ses som ”nyckeln till Donbass-området” på grund av sitt strategiska läge. Under andra världskriget stred tyska och sovjetiska soldater också om herraväldet över staden.

Fotnot: Alla intervjuade i BBC:s artikel är anonymiserade.

Ruinerna av sjukhuset i Izjum.
Ruinerna av sjukhuset i Izjum.
Izjum ligger vid den röda pilen.
Izjum ligger vid den röda pilen.
Publisert:

LÄS VIDARE