Klimatröst ger suck av lättnad – och besvikelse

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2022-06-22

Rök stiger från en fabrik i Heiligengrabe i Tyskland. EU-parlamentet har nu röstat om sin linje på hur handeln med utsläppsrätter ska se ut i framtiden. Arkivfoto.

Medelväg eller bara urvattnat? Majoritetens kompromiss blir hur som helst EU-parlamentets linje i kampen om att förändra handeln med utsläppsrätter.

Nu väntar hårda förhandlingar med medlemsländerna.

Ansvarige tyske ledamoten Peter Liese andades ut med lättnad när resultatet blev klart vid 15-tiden på onsdagen.

– Äntligen fick vi till det. Vi tar ett stort steg för klimatet, men skyddar också arbetstillfällen, sade Liese sedan det liggande kompromissförslaget röstats igenom med 439 röster mot 157.

För två veckor sedan slutade samma omröstning i moll sedan Liese inte lyckats förankra alla mindre uppgörelser på förhand. Den socialdemokratiska partigruppen valde då att rösta ned hela paketet, vilket följdes av ömsesidigt bittra ord mellan de olika partigrupperna.

Utfasning till 2032

I förra veckan kom dock socialdemokrater, kristdemokratiskt konservativa och liberaler överens om en ny linje, som bland annat innebär att den fria tilldelningen av utsläppsrätter ska fasas ut till år 2032, i stället för 2034.

Minskandet av antalet utsläppsrätter ska därtill ske enligt en trappstegsmodell: med 4,4 procent från år 2024, 4,5 procent från 2026 och 4,6 procent från 2029.

”Det innebär höjda klimatambitioner samtidigt som vi ser till att vi ställer om utan att stänga ner. Ännu viktigare att vi inte bara sätter upp overkliga mål, utan säkerställer att vi faktiskt kan genomföra dem”, kommenterar svenska ledamoten Jessica Polfjärd (M) på Twitter.

Vad säger länderna?

Kollegan Jakop Dalunde (MP) gläds över att resultatet i alla fall blev bättre än det verkade under röstandet för två veckor sedan.

– Men jag är ändå inte nöjd, för den här politiken är inte i linje med vad vetenskapen säger att krävs för att hålla temperaturökningarna till 1,5 grader, säger Dalunde.

EU-parlamentets linje ska nu jämkas samman med det som EU:s medlemsländer kan enas om vid ett klimatministermöte i Luxemburg nästa tisdag. Dalunde oroas över att länderna då – inklusive Sverige – kommer att försöka vattna ur EU-kommissionens grundförslag ytterligare ett snäpp.

– Jag är bekymrad över att Sveriges regering sökte och fick mandat (i riksdagens EU-nämnd) om lägre ambitioner än EU-kommissionen när det gäller de fossila subventionerna, säger Dalunde i Bryssel.

Rättad: I en tidigare version hade Emma Wiesner fått fel partibeteckning i faktarutan.

Följ ämnen i artikeln