Nyamko Sabuni om Engelska skolans klädregler: Barn behöver ramar

Uppdaterad 2022-01-27 | Publicerad 2022-01-26

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) gästar SVT:s program ”30 minuter”.

Där berättar hon om spelet bakom januariavtalet uppkomst – och kommenterar Engelska skolans klädregler.

– Jag tycker att Engelska skolan med sina ordningsregler gör många av de här barnen en tjänst, säger hon till SVT:s 30 minuter.

Nyamko Sabuni (L) kommenterade i SVT:s 30 minuter Aftonbladets avslöjande om att Internationella Engelska Skolan i Täby har stränga regler för elevers kjollängder.

Ska skolor få mäta hur långa kjolar elever har?

– Jag skulle säga så här: Svensk skola har för få ordningsregler snarare än för många, tycker jag. Jag menar att barn behöver ramar. Jag tycker att Engelska skolan med sina ordningsregler gör många av de här barnen en tjänst, säger hon.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) gästade SVT:s ”30 minuter”.

Skulle skada S

Målet med januariavtalet var att få in politik som skadade Socialdemokraterna så mycket som möjligt. Åtminstone om man ska tro krisande Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

– Det var värnskatten, det gillade de inte – det skulle vara där. Fri hyresättning för nyproduktion, det gillade de inte – det skulle vara där. LAS-reformer, jätteviktigt och bra för oss, men det gillar de inte – det skulle vara där, säger hon till SVT.

”Tydligt att det handlade om det”

SVT:s programledare, Anders Holmberg, följer upp partiledarens uttalande genom att försäkra sig om att han inte missuppfattat.

Att försöka få igenom sådant som skadar S mest – var det uttalat?

– Jag som följde processen utåt tyckte ändå att det var ganska tydligt att det handlade om det.

Hon poängterar dock att hon tar avstånd från den typen av beteende.

L vill bilda regering med M och KD

Partiledaren klargjorde även för partiets ställningen vid en eventuell regeringsbildning efter valet. Liberalerna ser helt en regeringsbildning tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Anders Holmberg frågade partiledaren om hennes inställning  till att mäta kjollängder på skolor.

Om ni inte sitter i regeringen, röstar ni rött då?

– Nej, det har jag inte sagt men utgångspunkten är att vi vill ha maktskifte och att vi vill sitta i en liberal borgerlig regering, säger Nyamko Sabuni (L), till SVT.

Partiledaren säger sig även vara redo att bjuda in SD till regeringen – om det skulle krävas.

– Vi är beredda att prata med alla riksdagens partier för att se till att vända den utveckling som Sverige befinner sig i. Det faktum att vi haft många år nu där vi isolerat ytterkantspartier har gjort att vi inte fokuserat tillräckligt på samhällsproblem. Jag tror att SD ligger närmast till hands att bistå en borglig liberal regering, säger Nyamko Sabuni (L).