Mexiko folkomröstar om att åtala expresidenter

TT-AFP

Publicerad 2021-08-01

"Ja till rättvisa, nej till immunitet" lyder budskapet på denna valaffisch i Mexico City, som pryds av de fem berörda expresidenternas ansikten.

Ska fem tidigare presidenter utredas och åtalas för korruption? På söndagen får mexikanerna ta ställning till frågan i en folkomröstning.

Folkomröstningen har initierats av den sittande vänsterpresidenten Andrés Manuel López Obrador som kallar den ett sätt att stärka det demokratiska deltagandet.

Men kritiker från flera delar av det politiska spektret avfärdar omröstningen som ett populistiskt jippo. Människorättsorganisationen Human Rights Watch påpekar att tidigare presidenter inte åtnjuter immunitet och bör åtalas direkt om tillräcklig bevisning finns.

– Att vänta på resultaten av en folkomröstning är att göra rättvisan till en politisk cirkus, säger dess Latinamerikachef José Miguel Vivanco.

Opinionsinstitutet Mitofsky uppskattar att runt 90 procent kommer att rösta ja till åtal. Men för att resultatet ska bli bindande krävs ett valdeltagande på 40 procent vilket väntas bli svårare att nå. Bara 57 000 vallokaler kommer att hålla öppet, att jämföras med 160 000 vid parlamentsvalen i juni.

Deras namn kommer, sedan Högsta domstolen satt stopp för det, inte att stå på röstsedlarna, men López Obrador har pekat ut fem företrädare som korrumperade. Det rör sig om Carlos Salinas, Ernesto Zedillo, Vicente Fox, Felipe Calderón och Enrique Peña Nieto som i tur och ordning styrde från 1988 till 2018.

Korruptionen i Mexiko är väldokumenterad. I årets korruptionsindex från den amerikanska tankesmedjan Freedom House kommer Mexiko på plats 124 av 179 länder.

Den 52-åriga marknadsförsäljaren Rosario Gomez tillhör de som ser fram emot omröstningen.

– Det är dags att de här tjuvarna får betala! säger hon.