Förstagångsvandrare flockas i fjällen

Uppdaterad 2020-10-09 | Publicerad 2020-07-19

När svenska passet nobbas utomlands vill allt fler snöra på sig vandringskängorna för första gången.

Men många underskattar vädret och förlitar sig på soliga bilder i sociala medier.

– Vi försöker fånga upp de som vi är rädda skulle kunna göra sig illa eller hamna i problem, säger Elias Elmquist på Nikkaluokta Sarri turiststation.

Parkeringen vid vägs ände i byn Nikkaluokta är knökfull – i mitten av juli. Där inleds den långa färden upp till Kebnekaises topp som i år är mer populär än vanligt.

– Vi har väldigt hög belastning, uppskattningsvis 50 procent mer än vanligt. Vi hinner knappt med oss, men det är väldigt kul att folk får upp ögonen för fjällen, säger Elias Elmquist, tillförordnad driftchef på turiststationen Nikkaluokta Sarri.

Enligt en enkätundersökning från Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd upplever flera fjällanläggningar i Sverige en fortsatt uppgående trend med fjällvandring. Framför allt väljer allt fler ovana vandrare att ge sig ut i markerna – och många skippar karta och kompass för att i stället följa GPS:en i mobilen, trots att täckningen ofta kan ge vika.

Turister flockas i fjällen.

”Kommer bli fett nice”

På en bänk sitter fyra unga män från Uppsala och testkör sina walkie-talkies och laddar för att bestiga Sveriges högsta berg. Tre av dem har nyss tagit studenten och att fira med någon utlandsresa var det inte tal om.

– Man ville ju egentligen åka på en festresa till typ Magaluf. Men det går ju inte, så då åkte vi hit i stället. Det kommer bli fett nice, förutom myggen, säger Fredrik Sonesson, 18, som för första gången besöker Norrland.

Elias Owenius, Jonatan Wählby, Fredrik Sonesson och Bastian Melin ska bestiga Kebnekaise.

Hur har du förberett dig för din första vandring?

– Inte så mycket. Jag är inte så orolig för själva vandringen, utan mer rädd för att bli uppäten av en björn eller något, säger han.

Åtta av tio fjällanläggningar upplever att många förstagångsvandrare inte har förberett sig tillräckligt och ger sig ut med bristfällig utrustning och kunskap – vilket kan bli ödesdigert. Hälften uppger att nybörjare är allt för påverkade av ”vackert-väder-bilder” i sociala medier och inte är tillräckligt förberedda på hård vind, kyla och regn.

– Fjället är vackert, men glorifieras ofta. Det är inte många som lägger ut bilder när det är regn och rusk. Men vädret kan skifta snabbt på fjället och kan innebära en fara om man inte är rätt klädd eller har rätt utrustning. Det är viktigt att vara medveten om det, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på fjällsäkerhetsrådet.

”Tyckte stavar var en så töntig grej”

På vandringsleden upp till Kebnekaise hälsar alla vandrare på varandra och fäktas med myggen längs med björkskogen som omfamnar delar av leden.

– Om man strikt vill hålla två meters avstånd från varandra, då blir det trångt på stigen, säger Daniel Öhman, 48, från Stockholm.

Ett par kilometer från byn i Nikkaluokta går en grupp om sex personer på led. Efter fyra dagars vandring har de tagit sig ner från Kebnekaises topp. Förstagångsvandraren Alice Granvik, 25, från Örebro upplevde vandringen tuffare än vad hon hade föreställt sig.

– Innan vi gick tyckte jag att stavar var en så töntig grej. Men jag måste nog krypa till korset. De var ett måste, säger hon.

Emmie Rask, Tomas Rask, Barbro Persson, Johanna Hulling, Kajsa Karlsson och Alice Granvik fjällvandrar tillsammans.