Vaccin mot corona framgångsrikt på apor

Uppdaterad 2023-01-10 | Publicerad 2020-05-15

Ett engelskt vaccin mot covid-19 har testats på apor.

Det stoppade viruset från att föröka sig i djurens lungor.

Framgången fick forskarna att gå vidare med försök på människor.

Mer än 100 vaccinprojekt pågår just nu i världen. Ett av längst framskridna leds från universitetet i Oxford i samarbete med det brittisk-svenska läkemedelsföretaget Astra Zeneca.

I slutet av april meddelade forskarna att försök inletts på människor och att de hoppas på ett färdigt vaccin redan i september.

Att så snabbt inleda kliniska studier är obruten vetenskaplig mark. Nu framkommer att steget togs efter att vaccinet haft framgång i försök på sex rhesusapor, rapporterar Reuters.

Forskarna offentliggjorde på torsdagen resultat från djurförsöken. Rapporten har inte genomgått oberoende granskning, men visar att samtliga apor hade utvecklat antikroppar inom 28 dagar.

Vaccinet testades på sex rheusapor.

Skyddade lungorna

Djuren utsattes då för stora doser av corona. Vaccinet visade sig skydda deras lungor från infektion, enligt Reuters. Däremot fortsatte viruset att föröka sig i apornas näsor.

Framgång i djurförsök är ingen garanti för att ett vaccin ska fungera på människor. Men Stephen Evans, professor i farmakologisk epidemiologi i London, säger till Reuters att apförsöken är ”goda nyheter”:

– Det är ett av hindren måste måste passeras och Oxford-vaccinet klarade det bra.

”Väldigt hoppfullt”

Han uppger också att vaccinet undvek ett annat möjligt blindskär: Att i själva verket göra sjukdomen värre.

– Det var definitivt ett teoretiskt orosmoln för ett vaccin mot coronaviruset och att det inte hittas några bevis för det i den här studien är väldigt hoppfullt.

I Sverige leds vaccinforskningen av professor Matti Sällberg på Karolinska institutet. I början av maj berättade han för Aftonbladet att de testat en första kandidat på kaniner.

– Det ser väldigt bra ut. Vi får ett bra antikroppssvar, sa han.

Planen för de svenska forskarna är att inleda försök på människor nästa år.


PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen