Löfven deltog i minnesceremoni för Srebrenica

Av: TT

Publicerad:

Statsminister Stefan Löfven deltog på lördagen, tillsammans med världsledare och andra dignitärer, i en digital minnesceremoni för offren i massakern i Srebrenica i Bosnien-Hercegovina för 25 år sedan.

Ceremonin hölls vid minneskyrkogården i Potocari nära Srebrenica. På grund av coronasmittan fick arrangemanget skalas ner och en stor del av ceremonin skedde digitalt.

Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands president Frank-Walter Steinmeier och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson var några deltagare som höll tal via videolänk. Även USA:s före detta president Bill Clinton deltog och talen lades ut löpande som om det vore en fysisk ceremoni.

– Det här får aldrig hända igen. Ett erkännande av offrens och deras familjers lidande är väsentligt för att gå vidare, sade Stefan Löfven (S) i sitt minnestal.

Han lyfte också fram att Sverige tog emot 60 000 flyktingar från Bosnien-Hercegovina under inbördeskriget och att de tog med sig minnen och erfarenheter som nu är en del av vår gemensamma historia.

Även Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen deltog i ceremonin.

– Efter ett kvarts sekel är Srebrenica fortfarande ett öppet sår i Europas samvete, sade hon.

1 av 2 | Foto: Kemal Softic/AP/TT
Minneskyrkogården i Potocari nära Srebrenica.
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN