Palmes söner: Tror också att Engström är skyldig

Publicerad 2020-06-10

Åklagaren pekar ut Skandiamannen, Stig Engström, som gärningsman.

Även Olof Palmes söner är övertygade om att det är han som mördade deras pappa.

– Det är upprörande att kvalitén på den här ursprungliga utredningen varit så fruktansvärt låg, säger Mårten Palme till Sveriges radio.

Efter 34 år av ovisshet – mordet på statsminister Olof Palme är nu uppklarat. Det gick åklagare Krister Petersson ut med på onsdagen.

En av Palmes tre söner kommenterade beskedet i Sveriges radio.

– Det är två delar. För det första att man pekar ut en gärningsman med stor säkerhet och att man tänker lägga ner utredningen. Jag håller med om båda besluten. Jag tror också att Engström är den skyldiga. Men tyvärr finns det inga riktigt konklusiva bevis som kan säga att det hundra procent är han, säger Mårten Palme.

”Slarvade bort”

I Sveriges radio utvecklar han sina tankar om utredningen kring den nu misstänkte Stig Engström.

– I efterhand har det varit väldigt frustrerande och upprörande att kvalitén på den här ursprungliga utredningen varit så fruktansvärt låg. Att de gjorde fullkomligt hårresande misstag att avfärda det här från utredningen.

– De slarvade bort det här uppslaget, det är väldigt slarvigt och upprörande, säger han till Aftonbladet.

Redan 2018 pekades den så kallade Skandiamannen ut som gärningsman i tidningen Filter. Det var omskakande läsning, berättar Mårten Palme i Aftonbladets livesändning.

– För att det var ju så konklusiva bevis. Dessutom stämde hans utseende men mina iaktagelser utanför Grand, kepsen med öronlappar knäppt ovanpå. På det sättet var det omskakande.

Du har levt med det här i 34 år, hur har det påverkat och präglat ditt liv?

– Jag kan inte besvara det på ett bra sätt, för att kunna göra det måste man ha levt utan det här på något sätt, säger han.

Hoppas kunna sätta punkt

Mårten Palme kan inte riktigt sätta ord på vad den här lösningen betyder för honom personligen och för familjen.

– Det vet jag inte riktigt, det får vi se. Om man jämför med tidningen Filter så styrker det ytterligare att det här är en gärningsman. Det var ju en gedigen genomgång som Krister Petersson gav, så man stärks ju ytterligare i det här, men hade så klart velat att det var hundra procent, säger han till Aftonbladet.

Kan du sätta punkt nu?

– Jag hoppas det, det får framtiden utvisa.

I SVT:s sändning fick han frågan om han tror att spekulationerna kring Olof Palmes död tar slut nu.

– Det tror jag inte, de kommer nog att fortsätta.