Ölvebro: Säpo förvrängde informationen

Uppdaterad 2020-06-12 | Publicerad 2020-06-10

Förre spaningsledaren Hans Ölvebro medger nu att Skandiamannen borde ha utretts noggrannare.

En anledning till att så inte skedde?

– Mitt första, stora problem var att visa att PKK inte var skyldiga till mordet. Jag lyckades övertyga mig själv och mina kollegor genom att påvisa att Säkerhetspolisen hade förvrängt information, säger Hans Ölvebro, 75.

Hans Ölvebro var spaningsledare 1988 till 1997. Under Ölvebro fokuserades utredningen på Christer Pettersson. Han fälldes i tingsrätten, men friades i hovrätten.

I dag onsdag presenterade chefsåklagare Krister Petersson Skandiamannen Stig Engström som skäligen misstänkt för mordet på Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme 1986. Då Engström är avliden sedan 20 år läggs utredningen ner.

Under pressträffen riktade Petersson kritik mot att Stig Engström inte utreddes grundligare under tidigare spaningsledare i allmänhet och Hans Holmér i synnerhet (Holmér avled 2002).

”Häpnadsväckande”, för att använda åklagarens eget ord.

Hans Ölvebro följde pressträffen hemma framför tv:n. Han tycker att åklagare Pettersson ägnade sig åt smutskastning i direktsändning.

– De som blir smutskastade kan ju inte försvara sig själva på grund av att de inte lever längre. Anders Helin (åklagare i Pettersson-rättegången) lever till exempel inte längre, säger Ölvebro.

Hade Hans Ölvebro gått till åklagare Helin med det som var känt om Skandiamannen 1988 skulle svaret blivit nej.

– Om jag sagt till Helin att ”den här Engström, det är väl något lite underligt med honom, borde du inte frihetsberöva honom för han kan ju vara gärningsman?”.

– Då hade Anders skrattat mig i ansiktet och sagt att ”på de här grunderna är det ingen som blir anhållen”.

– Det är jag ganska övertygad om, säger Hans Ölvebro.

Men du provade aldrig?

– Nä, det föll mig inte in att göra det för att jag såg honom som…alltså, fråga några erfarna poliser vana vid sådana här utredningar vad de tycker om det här som har lagts fram i dag. Fråga de som var med om det här, de som kan utredningen, vad de tycker.

Hans Ölvebro var chef över Palmegruppen 1988 till 1997. Här vid sitt skrivbord 1994.

”Då bjuder jag på lunch”

Vad skulle de säga, menar du?

– Hittar du någon som håller med Krister Petersson så bjuder jag dig på lunch, säger Hans Ölvebro.

Senare under intervjun med Aftonbladet medger Hans Ölvebro att Stig Engström borde ha utretts grundligare.

Vad gjorde ni för bedömning av Engström?

– Han var en av de som var på platsen. Han var en virrig människa som agerade på olika sätt och inte alltid höll sig till sanningen.

– Men att han skulle vara gärningsman… Den tanken tror jag inte ens slog mig, säger Hans Ölvebro.

Litade på Engström

Hans Ölvebro menar att alla vittnen som inte hördes direkt på plats av en utredare genom ett riktigt förhör blev påverkade av medias rapportering.

– Det var därför Engström reagerade när han hörde att det var någon med keps som man trodde var gärningsman. Därför tog han kontakt med polisen och talade om att ”det är mig de tagit fel på. Jag sprang där, men jag är inte gärningsman”.

Du litade på det?

– Ja, är det inte ganska troligt?

Inte om du frågar Krister Petersson?

– Nä, men han gör en annan bedömning. Vi gjorde inte den bedömningen.

Kan du ångra att du inte utredde Engström grundligare?

– Ja, med tanke på vad de har kommit fram till idag borde vi ha pratat med honom mer. Men jag är ganska övertygad att han sagt att ”jag har inte mördat Palme”, säger Hans Ölvebro.

Hans Holmér ledde utredningen mellan 1986–87. På bilden håller han upp två revolvrar av märket Smith & Wesson 357 Magnum under en presskonferens på polishuset i Stockholm 31:a mars 1986.

”Säpo förvrängde information”

När Hans Ölvebro tog över 1988 var det för rörigt för att titta tillbaka på hur Stig Engström hanterats under Hans Holmérs ledning 1986–87, påstår han.

– Mitt första stora problem var att försöka visa att PKK (Kurdistans arbetarparti) inte var skyldiga till mordet, säger Ölvebro.

– Det hängde över mig. Det lyckades jag övertyga mig själv och även mina kollegor om genom att påvisa att vissa kollegor på Säkerhetspolisen förvrängt information.

Var det så PKK hamnade i strålkastarljuset?

– Man hade telefonavlyssning på vissa personer. När man sedan framförde vad som sades vid de här telefonavlyssningarna så berättade man inte sanningen, eller verkligheten, utan man tog bara med det som passade in i deras teori. Men inte vad som egentligen sades, hela.

Så det var snarare Säkerhetspolisens än Hans Holmérs fel att PKK kom in där? Holmér har ju fått skulden för PKK-spåret?

–Jag var inte med så jag vet inte hur väl inblandad Holmér var, om han bara litade på föredragningarna eller om han tog del av handlingen själv. Jag har ingen aning om det.

– Men jag nöjde mig inte med vad de sa utan jag har gått till botten och tittat på materialet och sett att det man då påstår när man föredrar något för åklagarna, det stämmer inte med det som egentligen framkom vid de här avlyssningarna.

Så i början av din tid fick ni hantera det här PKK-spåret snarare än att ni kunde titta hur Stig Engström hanterats?

– Han var inte prioriterad. När vi tillträdde i mars, och skulle starta upp, vad händer då? Jo, Ebbe Carlsson-affären. Rikspolischefen fick avgå, justitieministern fick avgå. Det drabbade oss också. Vi försökte koncentrera oss på att fortsätta utredningen.

Fokus på Christer Pettersson

Men då valde ni att titta på Christer Pettersson?

– Första gången jag hörde talas om Pettersson var i augusti, nästan ett halvår efter att vi började. Det berodde på att vi börjat gå igenom saker och ting systematiskt. Pettersson var en av de som fångades upp på grund av att det fanns tips om honom.

Hur ser du idag på att det blev som det blev med Christer Pettersson?

– Kommer det uppgifter som pekar åt en viss människa så måste man ta tag i det. Ju mer intressant han blev, desto fler människor blev engagerade. Och så fick man lägga andra saker åt sidan eftersom det blev viktigt att samla in uppgifter som rörde honom. Åklagaren tyckte samma sak.

– Det är ändå fastställt att Pettersson var i området. Sedan om det var han som höll i vapnet vet vi inte eftersom det inte har hittats något vapen.

– Men jag vet inte vem det var som sköt Palme, säger Hans Ölvebro.

Sammanfattningsvis anser Hans Ölvebro att han inte heller blev så mycket klokare av chefsåklagare Krister Peterssons och spaningsledare Hans Melanders tv-sända pressträff.

Särskilt inte av den efterföljande tv-debatten som pågick långt in på onsdagseftermiddagen.

– De spräckte ju hela tv-tablån på grund av allt tjat. Jag hade sett fram emot att se en australiensisk serie jag följer, ”Hemma igen”, men den föll helt ur tablån.

Du hade hellre sett ”Hemma igen”?

– Ja, det skulle ju varit säsongsavslutning i dag, själva upplösningen på alla intriger. Den är faktiskt lite spännande, säger före detta spaningsledare Hans Ölvebro, 75.