Fler malmöiter rör sig på stan igen

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Allt fler börjar nu att röra sig ute i Malmö.
Foto: HANSSON KRISTER/Aftonbladet / TT NYHETSBYRÅN
Allt fler börjar nu att röra sig ute i Malmö.

Allt fler malmöiter börjar återigen att röra sig ute på stan.

Om det medför att trängseln på uteserveringarna ökar är dock för tidigt att säga.

– Att det är mycket folk ute behöver inte automatiskt betyda avvikelser, säger David Lindsjö, enhetschef på miljöförvaltningen.

Miljöförvaltningen i Malmö stad genomförde måndag-fredag i förra veckan inspektioner på 28 uteserveringar i staden för att se att de uppfyller kraven kring trängsel.

På tre av verksamheterna noterades brister gällande trängseln.

Det inspektörerna framförallt kunnat notera är dock att mer och mer folk rör sig ute i Malmö, trots att covid-19-pandemin fortfarande råder.

”Inte någon jättestor ökning”

– Det vi märker och upplever är att det är mer folk i rörelse ute på stan än det varit tidigare, säger David Lindsjö, enhetschef på miljöförvaltningen.

Trots att inspektörerna märkt av att det är mer och mer folk på köpcentrum, restauranger och i affärer har det inte påverkat trängseln på stadens uteserveringar.

– Kollar man på restauranger och kaféer har vi inte märkt någon drastisk ökning. De flesta verksamheterna sköter sig fortfarande och gör vad de kan för att minska smittspridningen och minska trängseln, säger David Lindsjö, och fortsätter:

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tomma gator syns inte längre till i Malmö.

Hänger på hanteringen

– Några har fortfarande mer att göra men vi märkte inte någon jättestor ökning jämfört med vid tidigare kontroller.

Han betonar att uteserveringarna bara är en av mötespunkterna i samhället, och fler människor i rörelse behöver inte per automatik betyda en ökad trängsel.

– Det får egentligen tiden utvisa. Vi fortsätter att titta på detta på samma sätt som vi gjort tidigare. Många verksamheter har visat att de kan ha så många platser som de har och ändå uppfylla kraven som finns.

– Att det är mycket folk ute behöver inte automatiskt betyda avvikelser, utan det handlar mycket om hur man hanterar det som verksamhetsutövare.

Nya besök väntar

Enhetschefen trycker däremot på betydelsen av att verksamheterna ser till att det inte skapas trängsel samtidigt som individerna själva ser till att även fortsättningsvis hålla avståndet.

– När det är mer folk ute är det extra viktigt att man som verksamhet och privatperson tar sitt ansvar.

Den gångna veckans kontroller gjordes i centrala Malmö, där fokus låg på Möllevångstorget, samt på köpcentrum i staden.

De tre verksamheterna som hade avvikelser kommer att få nya besök den här veckan, då miljöförvaltningen ska kontrollera att de gjort de åtgärder som krävs.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE