Hongkong-demonstranter slogs blodiga

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Demonstranter i Hongkong under söndagen.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Demonstranter i Hongkong under söndagen.

Dussintals demonstranter i Hongkong överfölls sent på söndagen av beväpnade män som misstänks tillhöra ökända triader.

Demonstranterna fick senare även ta emot verbala attacker från Kinas officiella nyhetsbyrå, som fördömer helgens protester.

Demonstranter på väg hem från protester mot Fastlandskinas inflytande över Hongkong överfölls sent på söndagen, lokal tid, av beväpnade män. Filmer från överfallet sändes på Facebook och visar hur demonstranterna flydde från vitklädda män med batonger och järnrör. 45 personer togs till sjukhus och minst en person är allvarligt skadad efter händelsen.

De vitklädda männen tros vara medlemmar av inflytelserika brottssyndikat, så kallade triader, i Hongkong och demonstranterna anklagar polisen för att ha tagit lång tid på sig innan de ryckte ut till den tunnelbanestation där överfallet ägde rum.

Liknande attacker förekom när den så kallade paraply-rörelsen under 2014 tidvis lamslog Hongkongs gator med krav på stärkt demokrati. Även då anklagades triader ligga bakom våldet.

Kritik från Kina

Under måndagen publicerade den statliga nyhetsbyrån Nya Kina i en ledare fördömanden om helgens protester i Hongkong, där kravallutrustad polis drabbade samman med demonstranter.

Nyhetsbyrån skriver upprört om vandalisering av huset där Pekings representanter i Hongkong har sitt huvudkontor och beskriver det som "ett flagrant uppror mot den centrala regeringen som inte kommer att tolereras".

"När den majestätiska nationella symbolen för folkrepubliken Kina skändades med svart färg orsakade det olidlig smärta och vrede. Dessa illegala handlingar är oacceptabla för hela Kinas befolkning, inklusive de i Hongkong," skriver Nya Kina vidare.

Polis använde tårgas

Under söndagen samlades tusentals personer utanför Kinas officiella myndighetshögkvarter i Hongkong. När demonstranterna började kasta ägg mot huset och sprayat graffiti på väggarna använde polis tårgas och gummikulor för att skingra de protesterande.

Den senaste tidens massdemonstrationer har lett till det största tumultet som Hongkong har skådat sedan den tidigare brittiska kolonin åter föll under kinesiskt styre för 22 år sedan.

Miljoner demonstranter har under de senaste två månaderna protesterat i Hongkong. Protesterna riktades till en början mot en lag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Förslaget har bordlagts, men kraven har blivit allt fler under de veckor som demonstrationerna har pågått och handlar i slutändan om Fastlandskinas inflytande över Hongkong.

Publicerad:

LÄS VIDARE