7 ljusglimtar mitt i coronarädslan

Publicerad 2020-03-03

Svenskarnas coronarädsla växer i takt med att nya fall upptäcks. I många butiker gapar hyllor tomma, 1177 är nerringt och handspriten börjar ta slut.

Viruset är fortfarande okänt och hur smittspridningen kommer att utvecklas vet vi inte.

Men det finns några ljusglimtar som är väldigt värda att tänka på när man följer rapporteringen.

  • 1. Få blir allvarligt sjuka
    De flesta som blir smittade av det nya coronaviruset får milda luftvägssymtom som går över av sig själv. En rapport från Världshälsoorganisationen, WHO, har experter analyserat data från coronautbrottet i Kina. Den visar att 80 procent av patienterna som testats hade milda eller måttliga symptom.
Antalet smittade i Sverige och i världen.
  • 2. Få dör
    Än så länge ska runt 87 000 vara smittade globalt. WHO uppskattar i dagsläget att dödligheten är 1–2 procent. Den siffran baseras på internationella studier. Många av de som dött har varit äldre eller multisjuka.
Risken att dö av en bakomliggande sjukdom.
  • 3. Få barn blir smittade
    En ny studie, som undersökt smittade i Kina, visar att bara en procent av de smittade har varit barn under 10 år. Ytterligare en procent av de smittade är mellan 10–19 år.
De första tecknen på smitta är huvudvärk, ont i halsen, hosta och andnöd.
  • 4. Forskare arbetar med att ta fram vaccin
    Forskare över hela världen arbetar med att utveckla ett vaccin mot det nya coronaviruset. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, kommer ett vaccin att dröja ett och ett halvt år.
Forskare jobbar hårt för att ta fram ett vaccin.
  • 5. Utsläppen minskar
    Satellitbilder från Nasa, tagna mellan januari 2019 och slutet av februari 2020, visar att nivåerna av det giftiga ämnet kvävedioxid över Kina minskat markant. Luftkvaliteten har fått en positiv effekt i landet vilket beror coronavirusets påverkan på industrin och invånarnas resor.
Satellitbilderna från Nasa.
  • 6. Inte lika farligt som andra coronavirus
    Coronaviruset smittar lätt men är långt ifrån lika dödligt som ett liknande virus. Under SARS-epidemin 2003 dog 10 procent av de smittade. För MERS-viruset, under 2012, var dödligheten runt 35 procent. Båda härstammar från coronaviruset.
Coronaviruset.
  • 7. Finns förebyggande metoder
    Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten. Handsprit kan vara ett bra alternativ om man inte har möjlighet till handtvätt. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer. Undvik också att röra vid ansikte eller ögon.
Man kommer långt bara genom att hålla god handhygien.

PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen