Flera nattåg fast – stått stilla i flera timmar

Publicerad 2019-06-16

Fyra nattåg har fastnat i Ånge i Västernorrlands län efter ett elfel.

Ett halvt dygn senare väntas tågen börja rulla igen.

– Olyckligt och tråkigt att det ska ta så lång tid, säger Denny Josefsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Elfelet rapporterades vid 03-tiden på söndagsmorgonen. Fyra nattåg drabbades, varav ett på väg till Stockholm och ett till Göteborg. Det är en elkabel i Ånge som skadats och påverkat tågtrafiken. Tekniker har varit på plats sedan klockan fyra på söndagsmorgonen för att åtgärda felet.

Över ett halvt dygn senare får passagerarna beskedet att tågen snart kan börja rulla.

– Det är olyckliga omständigheter som gjort att det tagit så lång tid men det är tråkigt att det ska ta så lång tid, säger Denny Josefsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

”Svårt att hitta personer”

Personal befann sig tidigt på plats på söndagen och kunde börja lokalisera felet. Men ett arbetsfordon behövde hämtas från en annan station, förare till den skulle hittas och ytterligare personal för att ta sig till platsen med skadan som var på ett stort avstånd, medförde till att det tagit över 13 timmar.

– Ett sånt här elfel bör inte ta så här lång tid att fixa till, men det var många orsaker till det och det är även svårt att ta sig till platsen utan elfordon, säger Denny Josefsson.

Strax efter klockan 14 på söndagen beslutade Trafikverket att avbryta åtgärdandet av elfelet och istället ta dit ett diesellok för att dra tågen genom det område som drabbats.

– Man kopplar samman loket med två tåg i taget och så drar man igenom tåget, tågen borde börja rulla om ungefär en timme, säger han.

Efter att alla tågen kommit iväg hoppas Trafikverket kunna återgå till att laga skadan igen.

– Det kommer inte åka några fler tåg här under resten av dygnet så jag hoppas verkligen att man lyckats lösa detta till morgondagen.

ANNONS