Bara 4 av 21 regioner har en färdig vaccinationsplan

Publicerad 2020-12-11

Planen är att svenskarna ska börja vaccineras mot covid-19 i januari.

Men i dagsläget är det inte helt klart hur det ska gå till.

Bara 4 av totalt 21 regioner har en färdig vaccinationsplan.

Fem miljoner svenskar kan vara vaccinerade redan till sommaren om allt går enligt planen, har Sveriges vaccinkoordinator Richard Bergström sagt.

I bästa fall kan vaccinationerna komma igång redan före nyår, men mest sannolikt är att de påbörjas efter nyårshelgen, uppgav Bergström nyligen för Aftonbladet.

Folkhälsomyndigheten ansvarar för att vaccinet når landets 21 regioner, men det är regionerna som ansvarar för själva vaccineringen.

Bara fyra av 21 regioner har en färdig plan för vaccineringen, visar Aftonbladets rundringning.

Osäkerhet kring logistiken

Enligt Emma Spak, chef för hälso- och sjukvård på SKR, Sveriges kommuner och regioner, är det osäkerheten kring hur många doser och exakt när de kommer som är den stora logistiska utmaningen för regionerna.

– Om Sverige får in 50 000, 500 000, eller fem miljoner doser vaccin per månad spelar stor roll för hur logistiken ska organiseras. Regionerna behöver jobba med den osäkerhetsfaktorn i sin planering, säger hon till TT.

– Vi misstänker att prognosen kommer att ändra sig mycket under våren. Det är helt avhängt vilka vaccin som blir godkända och vaccinföretagens förmåga att leverera.

Bara fyra har färdig plan

Just tillförlitligheten i leveranserna blev ett problem i samband med svininfluensan för drygt tio år sedan, då nästan fem miljoner svenskar vaccinerades.

– Det är en av de större utmaningarna, om man inte får leveranser som man förväntar sig. Att man har personal och lokaler, men sen kommer inte vaccinet, säger Emma Spak.

Aftonbladet har varit i kontakt med samtliga regioner och ställt frågan hur arbetet med vaccinsamordningen går, samt om det finns en färdig vaccinationsplan.

I en liknande förfrågan från SVT i början av december svarade endast en region att man hade en färdig plan.

En dryg vecka senare uppger totalt 4 av 21 regioner för Aftonbladet att de har en färdigskriven vaccinationsplan.

Dessa är Gotland, Skåne, Stockholm och Västmanland. Resterande svarar antingen nej eller att arbetet pågår.

Vaccineringen kan förhoppningsvis börja i januari, eller till och med innan nyår.

”En del osäkra parametrar”

På frågan hur det går med vaccinsamordningen svarar merparten av regionerna att de ligger bra till utifrån de rådande förutsättningarna:

  • ”Relativt bra under omständigheterna, även om det fortsatt saknas svar på många viktiga frågor som kommer att vara viktiga att veta”
  • ”Utifrån de förutsättningar som råder ligger vi i fas med vår planering”.
  • ”Många bitar börjar falla på plats men ännu finns en hel del osäkra parametrar”.

På frågan när regionerna beräknar att de ska få de första leveranserna av vaccin svarar samtliga att det i nuläget är oklart, men att merparten planerar för att det blir i januari.

”Kommer kräva uthållighet”

Gällande kapaciteten att förvara och hantera vaccinet, i form av förvaringsutrymmen som frysar och kylar samt att ha tillräckligt med utbildad personal säger samtliga regioner att man räknar med att klara av detta:

  • ”Vi har erfarenheter från årlig influensavaccination. Det blir ju en utmaning men vi räknar med att klara det.”
  • ”Vi bedömer att vi har kapacitet för att förvara vaccinet och att vi kommer att ha personal för utföra vaccinationsinsatsen”.
  • ”Det kommer att kräva uthållighet, och det kommer att vara en belastning, men det bör betala sig genom att smittläget förbättras och belastningen på sjukvården lättar vartefter”.
Gällande kapaciteten att förvara och hantera vaccinet, i form av förvaringsutrymmen som frysar och kylar säger samtliga regioner att man räknar med att klara av detta.

PODD Vaccinfrågan: Så kan det funka i regionerna

Aftonbladet Daily med Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i Region Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen