Nu införs nya regler för de som bor med smittade

Publicerad 2020-10-15

Även de som bor tillsammans med någon som har konstaterad covid-19 måste nu stanna hemma.

Det enligt nya regler som gäller i Skåne från och med nu.

– Det gör att vi även kan fånga upp smittade som inte visar symtom, säger Birgitta Holmgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne i ett pressmeddelande.

De som bor tillsammans med någon som har covid-19 kan också vara smittat utan att visa symtom. Därför införs nu nya regler i Skåne som säger att även de som bor med coronasmittade måste stanna hemma. Det skriver regionen i dag i ett pressmeddelande.

Förhållningsreglerna innebär bland annat att man ska jobba hemifrån i sju dagar, och om man inte kan jobba hemifrån får an ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan. Reglerna innebär också att man till största möjliga mån ska undvika att äta tillsammans eller dela badrum med en smittad medboende, om möjligt. Man uppmanas också att inte handla i mataffärer om det är möjligt, inte åka kollektivtrafik och att undvika att träffa andra människor.

Om man har kontakt med vården ska man också berätta att man bor tillsammans med en covid-smittad. De som konstateras smittade, och nu även de som bor med någon som konstaterats smittad, kommer kontaktas av smittspårare.

Följ ämnen i artikeln