Tio frågor och svar om regeringskrisen

Uppdaterad 2021-09-23 | Publicerad 2021-06-24

Det är ett svårt läge i svensk politik. Flera partier har låst sig i sina positioner och vi väntar på besked från statsminister om han kommer att utlysa ett extraval eller försöka sig på att bilda en ny regering genom talmansrundor.

Vad händer nu och vad betyder de olika positionerna? Aftonbladets inrikespolitiska kommentator My Rohwedder svarar på läsarnas frågor.

1. Kan Stefan Löfven fortsätta att regera med enbart stöd av Centerpartiet och tolerans av Vänsterpartiet, eller måste han ha med sig Liberalerna?

Stefan Löfven kan bli statsminister även om Liberalerna har gått över till den andra sidan, men han har svårt att få igenom sin budget.

2. Hur ska Stefan Löfven få igenom sin budget om Centerpartiet vägrar samarbetar med Vänsterpartiet?

I en budgetomröstning är det den budget som får flest röster som vinner. Det betyder att det skulle vara svårt för Stefan Löfven att få igenom en budget utan Vänsterpartiets stöd, om oppositionen går ihop och alla röstar på samma budgetmotion.

För att garantera att hans budget går igenom behöver han ha stöd från Centerpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna. Så som det har varit under den här mandatperioden.

Stefan Löfven (S).

3. Kan man regera på någon annans budget?

En regering kan styra på andra partiers budget. Det har hänt två gånger när Sverigedemokraterna röstade på alliansens budget hösten 2014 och när en M+KD-budget gick igenom riksdagen under regeringsbildningen hösten 2018.

Det är ju långt ifrån idealt att regera på andra partiers politik och särskilt inte under nästa år som är ett valår.

4. Vad tjänar Annie Lööf på att stryka punkt 44 förutom att Stefan Löfven sitter kvar vid makten?

Det Annie Lööf säger är att det finns politik i januariavtalet som inte är genomförd än och som hon vill ska genomföras.

5. Vad händer med alla 73 punkter i januariavtalet, när avtalet inte finns kvar. De beslut som redan är tagna, dras de tillbaka nu?

Det beslut som har klubbats står fast, tills något annat beslutas om i riskdagen.

6. Vad händer med de punkter som Liberalerna drivit igenom, försvinner de nu?

Alla partier som varit med i januariöverenskommelsen är överens om januariavtalet ska ses som en helhet. Det är alltså inga punkter som automatiskt försvinner bara för att Liberalerna lämnar avtalet. I så fall är det ett nytt avtal som tas fram.

Nyamko Sabuni (L).

7. Om S, MP och C bildar ett nytt alternativ utan L, kommer Vänsterpartiet att få mer inflytande då?

Den här sidan behöver Vänsterpartiets tolerans för att kunna regera oavsett om Liberalerna är med eller inte. Frågan är nu vad Vänsterpartiet kommer att ställa för krav för att låna sina röster till en eventuell ny Löfven-regering och hur definitiva Centerpartiet är i sin vägran att samarbeta med Vänsterpartiet på något sätt.

Vänsterpartiet har sagt att de inte kommer att rösta på en budget som de inte är med och förhandlar.

8. Vad finns det för alternativ nu? Vad händer om Liberalerna väljer att omförhandla?

Då blir det lättare. Då går det att ha en talmansrunda, men Stefan Löfven måste ändå försäkra sig om Vänsterpartiets stöd.

9. Varför bryr sig folk om Liberalerna, skulle det inte räcka med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet?

Det skulle bli alldeles för osäkert om en sån regeringen skulle få igenom en budget i riksdagen i höst om inte Liberalerna också är med på tåget.

10. Vad skulle ett extraval kosta?

Enligt valmyndighetens beräkningar skulle det kosta ungefär 400 miljoner kronor.


Här kan du läsa det senaste om Regeringskrisen.