Kommunens förslag: Byt ut nyårsraketerna till tyst ljusshow

Uppdaterad 2020-09-18 | Publicerad 2020-09-15

Med nyårsafton kommer även fyrverkerier. Något som inte alltid uppskattas av djurägare.

Karlskrona kommun vill nu ta bort de traditionella fyrverkerishowerna – och ersätta med en mer tyst sådan.

”Trenden är tydlig. Allt fler kommuner frångår traditionella fyrverkerier”, skriver kommunens säkerhetschef.

Fyrverkerier är vackra att titta på och starkt kopplat till att välkomna det nya året. Men med dem kommer också höga smällar – något som skrämmer många fyrbenta nyårsfirare, skriver Blekinge Läns tidning.

Flera olyckor till följd av fyrverkeripjäser har även dokumenterats. Något som gör Karlskrona kommun fast beslutna om att göra firandet så riskfritt som möjligt.

”Just olycksrisken och vetskapen om att finns det alltid människor som avfyrar sina fyrverkeriet på ett vårdslöst sätt var grunden till att kommunen i flera år har valt att ordna ett stort gemensamt fyrverkeri för medborgarna”, skriver kommunens säkerhetschef, Anders Wiklander, i underlaget till beslutet i kommunstyrelsen.

Ersätts med digitaliserad ljusshow

Flera kommuner har beslutat om att ta bort fyrverkerier och ersätta dem med en mer tystlåten ljusshow, och nu har även Karlskrona lagt in det som ett förslag.

”Trenden är tydlig. Allt fler kommuner frångår traditionella fyrverkerier”, skriver Anders Wiklander vidare.

Ljusshowen fungerar så att fyrverkerierna visas digitalt på en stor skärm till dämpad musik. Det kostar över dubbelt så mycket som en vanlig show, men är säkrare för alla medborgare – även fyrbenta.