Har landat efter sju minuter av fasa: ”Väldigt exalterade”

Henrik Samuelsson/TT

Uppdaterad 2021-02-19 | Publicerad 2021-02-18

Efter åratal av förberedelser och över sex månaders rymdfärd har sonden Perseverance nu landat på Mars. Tanken är att för första gången hitta fossila bevis för liv, och senare ta hem dem till jorden.

På förhand har den spektakulära landningsmanövern kallats sju minuter av fasa.

Men strax före klockan 22, landade ”minibussen” på den röda planeten.

– Vi är väldigt exalterade över att få komma i gång, säger Sandra Siljeström, astrobiolog på svenska Rise, och en i Perseverances internationella forskarteam.

Hon var nervös men hoppfull inför den spektakulära ”vinschlandning” som USA:s rymdstyrelse Nasa planerat i Jezerokratern. Historiskt sett har ungefär 60 procent av alla försök att nå Mars misslyckats.

– De har testat detta förut, om man ser till de senaste landningarna så har de gått bra.

Nasas nya metod gick ut på att låta en slags flygande kran, ”skycrane”, fira ned sonden till ytan. Kranen är för engångsbruk, och störtar efter manövern. Men helt ny är metoden alltså inte, den användes framgångsrikt då sonden Curiosity anlände till Mars 2012.

Så här ska landningen gå till.

Norr om ekvatorn

Landningen var avgörande för Perseverance-projektets framgång. Att den lyckades är dock bara startskottet på flera års utforskning av en ny del av vår grannplanets geologi och möjligheter till liv. Jezero har en diameter på ungefär 50 kilometer, och ligger strax norr om Mars ekvator.

Det intressanta med kratern är att den för länge sedan var vattenfylld. Perseverance sattes ned vid resterna av det delta som bildades när vatten för miljarder år sedan rann in i kratern. Om det fanns liv på planeten så borde det ha stortrivts på en sådan plats.

– Vi pratar inte dinosaurier, säger Sandra Siljeström för säkerhets skull.

– Utan det man tror kan ha funnits på Mars för fyra miljarder år sedan, väldigt enkelt mikrobiellt liv.

En illustration av hur det ser ut när Perseverance kopplar loss sig från ett av flygstegen inför kvällens landning.

Halvt kilo

Sonder har alltså landats på Mars tidigare, sammanlagt ungefär ett tiotal. Men bland de unika elementen denna gång är att Perseverance ska samla prover för transport till jorden. Hittills har mänsklighetens projekt bara åkt till Mars, aldrig tagit hem något från Mars.

Planen är att under det Mars-år – motsvarande ungefär två jord-år – som den lilla bilen ska jobba få ihop prover i små rör. Vikten av mineralerna får uppgå till sammanlagt ungefär ett halvt kilo, så det vill till att välja noga.

Proverna kan studeras även på plats av Perseverances instrument, men full klarhet om hur arbetet lyckats blir det inte förrän rören flugits tillbaka till jorden. Och det kan dröja ganska många år, prognosen lyder kring 2030.

– Det är så med rymdprojekt att det tenderar att vara väldigt långa ledtider, säger Sandra Siljeström.

– Så det är inte säkert att jag gör de analyserna. Men målet är ju att vara med.

Följ ämnen i artikeln