Kvinna packade om knark – döms till fängelse

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2020-11-27

I september slog dansk och svensk polis till mot ett nätverk som smugglat narkotika från Danmark till Sverige. Nu döms en kvinna till fängelse för sin inblandning. Arkivbild.

Den 34-åriga kvinnan har erkänt att hon varit del av ett stort nätverk som smugglat narkotika från Danmark till Sverige sedan 2018.

Nu döms hon av tingsrätten i Köpenhamn till fängelse i två år och tre månader.

Kvinnan döms för att ha tagit emot och ompaketerat minst 96 kilo cannabis, skriver Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

Det var i slutet av september som svensk och dansk polis grep 17 personer i de båda länderna misstänkta för att ha producerat och smugglat cannabis till Sverige. Vid husrannsakan på 26 adresser i Sverige och Danmark hittades bland annat marijuanaplantor som beräknas kunna ge cirka 100 kilo hasch.

Kvinnan är den första i nätverket som nu får sin dom.

"Det är polisens bedömning att personerna har haft olika roller i nätverket. Det utdömda straffet visar på att man har en stor roll i det kriminella nätverket även om man bara har tagit emot och ompaketerat cannabis, så att andra kan smuggla det till Sverige", säger åklagaren Danni Richter i pressmeddelandet.

Tillslaget var det första som gjordes inom ramen för det nyinrättade Gränscenter Öresund, som är ett samarbete mellan dansk och svensk polis.