FN-rapport: Uppvärmningens följder redan här

Åsa Karlsson/TT

Publicerad 2021-06-23

I utkastet till FN:s klimatrapport skrivs en mörk historia om en planet där människorna är i fara. Svält, torka och sjukdomar är följder av den globala uppvärmningen som redan är en verklighet, omöjlig att stoppa.

Den mest uttömmande vetenskapliga genomgången hittills av FN:s rådgivande vetenskapspanel IPCC beskriver hur den globala uppvärmningen påverkar planeten, ekosystemen och oss människor.

Den slutgiltiga rapporten ska bli klar nästa år, men i utkastet, som nyhetsbyrån AFP fått tillgång till, varnas det för att om uppvärmningen inte snabbt begränsas, blir den negativa påverkan på planeten bestående.

Rapporten visar att klimatförändringarnas påverkan på oss människor blir stor, sker snart och att många förändringar till följd av den globala uppvärmningen redan har skett och går inte att reparera.

Här är några av de slutsatser som rapporten har kommit fram till:

Svält och sjukdom

1. Klimatförändringarna har redan förminskat skördarna med upp till tio procent. År 2050 kan 80 miljoner människor riskera svält och hundratals miljoner riskerar undernäring.

2. Mellan 2015 och 2019 behövde 166 miljoner människor i framförallt Afrika och Centralamerika humanitär hjälp till följd av klimatrelaterad plötslig brist på mat.

3. Trots en positiv socioekonomisk utveckling kommer nära tio miljoner fler barn bli undernärda och hindrade i sin utveckling år 2050 på grund av en livslång exponering av hälsorisker orsakade av klimatförändringarna.

4. Den globala uppvärmningen gör att de geografiska områden som drabbas av insektsburna sjukdomar såsom malaria och denguefeber växer och blir fler.

5. Ökande temperaturer kommer att påverka människors fysiska möjligheter att arbeta. Asiens södra delar, delar av Afrika och delar av Central- och Sydamerika kommer att förlora upp till 250 arbetsdagar om året år 2100.

TT har försökt nå flera forskare och experter på området. De vill dock avvakta med att kommentera rapporten, då den formellt betraktas som arbetsmaterial innan den är publicerad.

Klimataktivisten Greta Thunberg kommenterar däremot rapporten för AFP och säger att den ger människor en chans att se verkligheten som den är. Hon säger också att den ger henne hopp eftersom den kan få människor att vakna till liv.