Fängelse för olaglig ormhandel

Jonas Dagson/TT

Publicerad 2021-06-23

I oktober 2017 eldhärjades en fastighet i Borås. När branden släckts upptäcktes att lokalen var fylld med terrarier med reptiler och andra ovanliga djur.

Kungspytonormar, boaormar, sköldpaddor, varaner och kameleonter. Från en lokal i Borås köpte och sålde mannen artskyddade djur.

Nu döms han av Borås tingsrätt till ett års fängelse för grovt artskyddsbrott och smuggling.

I oktober 2017 eldhärjades en fastighet i Borås. När brandkåren släckt branden upptäckte de att lokalen var fylld med terrarier innehållande mängder med reptiler och andra ovanliga djur.

Merparten av reptilerna dog av brandröken. Till försäkringsbolaget uppgav mannen senare att det vid brandtillfället fanns omkring 1 000 djur i lokalen.

Efter branden började polisen undersöka mannens datorer och telefoner och upptäckte att han under några år levt på att handla med djuren. Han åtalades för grovt artskyddsbrott och smuggling av specialiståklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

I sin dom skriver tingsrätten att den finner det styrkt att mannen i sammanlagt 31 fall på olika forum på internet har köpt och sålt reptiler utan att ha rätt till det. Tingsrätten anser att mannen har begått brotten med uppsåt och att brottsligheten ska bedömas som grov.

”Det är klarlagt att mannen har bedrivit yrkesmässig handel med levande reptiler av arter som är särskilt hotade och skyddsvärda”, säger rättens ordförande, rådmannen Ylva Meyer i ett pressmeddelande.

Mannen döms även för smuggling då han fört ut sammanlagt 20 reptiler från Sverige till Norge utan exporttillstånd. Rätten var enig.

ANNONS