EU har röstat ja till covidbevis för resande

Uppdaterad 2021-06-11 | Publicerad 2021-06-09

EU-parlamentet har nu röstat ja till ett coronapass, som ska användas för resande inom Europa.

För Sveriges del börjar covidbeviset användas den 1 juli.

”Det gör det lättare att resa fritt och bidrar till att begränsningarna gradvis kan hävas på ett samordnat sätt”, skriver parlamentet i ett pressmeddelande.

Efter att frågan debatterats i EU-parlamentet röstades covidbeviset, också kallat vaccinpass eller coronapass, igenom under onsdagsförmiddagen, något Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

Det digitala beviset är en kommande kostnadsfri e-tjänst där varje person kan få ett bevis på att man är vaccinerad mot covid-19. Den delen beräknas öppna den 1 juli.

Senast i början av augusti ska det också gå att hämta bevis på negativt covid-19-test och bevis på tillfrisknande från covidinfektion, skriver E-hälsomyndigheten på sin hemsida.

”Lättare att resa fritt”

”Det gör det lättare att resa fritt och bidrar till att begränsningarna gradvis kan hävas på ett samordnat sätt”, skriver Europaparlamentet i ett pressmeddelande.

– Det här är ett stort kliv framåt mot att återfå den grundläggande friheten att kunna resa fritt i Europa, säger Centerpartiets parlamentsledamot Abir Al-Sahlani till DN.

Både under gårdagen och tidigare har parlamentsledamöter och medlemsländer i EU diskuterat om länder ska få fortsätta införa nationella restriktioner, som krav på karantän vid inresa till landet.

Parlamentsledamöterna ville att restriktioner helt skulle slopas efter att coronapassen börjar gälla, men det blev medlemsländerna som fick rätt.

Länder kan fortsätta med reseregler

Det kommer alltså fortsatt att finnas möjligheter för länderna att ha egna regler för de som reser in.

Något Abir Al-Sahlani är kritisk till.

– Fullt vaccinerade medborgare kan fortfarande inte garanteras ett fritt resande, utan kan omfattas av karantän- eller testkrav, säger hon till DN.

Nästa steg i processen är ett officiellt godkännande i ministerrådet, som ska fatta beslut på fredag, skriver TT. Sedan är det tänkt att bevisen ska gälla i ett år från och med den 1 juli.

”Intyget får dock inte bli ett krav för att kunna röra sig fritt och är inte någon resehandling”, skriver EU-parlamentet.

Flera länder har redan börjat utfärda coronapass, däribland Danmark, Tyskland, Grekland och Kroatien. Totalt har över 1 miljon EU-medborgare skaffat coronapass, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Så här tänker sig EU-kommissionen att certifikatet skulle kunna se ut.