Jakttroféer kan få tas hem i hemlighet

TT

Publicerad 2021-06-17

Den som jagar babianer ska kunna ta hem sin jakttrofé utan att personuppgifterna blir offentliga i importtillståndet, enligt ett nytt förslag. Arkivbild.

Det krävs tillstånd för att importera troféer av arter som omfattas av den internationella Cites-förordningen, som ska reglera handeln med utrotningshotade djur och växter. I dag är dessa tillstånd en allmän handling i Sverige, vilket gjort det möjligt för exempelvis Expressen att skriva om kändisar som jagat zebror, babianer och andra stora däggdjur.

Men i Artskyddsskyddsutredningen som överlämnades till regeringen förra veckan föreslås att dessa uppgifter ska sekretessbeläggas. Enligt utredningens ledare Lars Tysklind handlar det inte om hänsyn till jägarna, utan beror på att troféerna är stöldbegärliga, rapporterar Altinget. Tanken är att stölder kan bidra till en ökad illegal handel, vilket i sin tur kan leda till en ökad efterfrågan. Det är dock oklart hur vanligt det är med stulna jakttroféer.

– Det kan jag inte svara på, men vi har fått uppfattningen om att det är ett problem, säger Lars Tysklind till Altinget.