”Kostnaden spelar ingen roll – måste hitta mutationen”

Uppdaterad 2021-01-28 | Publicerad 2021-01-25

Sverige måste leta mer efter den engelska mutationen av coronaviruset.

Det räcker inte att tio procent av alla positiva prover sekvenseras, anser överläkare Johan Styrud.

– Ökar smittsamheten kraftigt i Sverige står vi där igen med att sjukvården inte orkar med situationen.

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, tycker det är bra att Sverige har infört ett inreseförbud från Norge, för att hindra den brittiska, mer smittsamma virusmutationen som just nu sprider sig i Osloområdet. Men vi borde agera ännu mer kraftfullt, anser Styrud.

Karin Tegmark-Wigzell på Folkhälsomyndigheten sade på söndagen till nyhetsbyrån TT att övervakningen av virusmutationer — så kallad sekvensering av virusets arvsmassa för att upptäcka förändringar — inte är fullt utbyggd. Målet är att sekvensera tio procent av alla positiva fall. Johan Styrud är kritisk:

– Vi skulle ha kollat detta mycket noggrannare tidigare. Nu har vi bara hittat ett 50-tal fall, säger han.

Tegmark-Wigzell säger att det skulle kosta 60 miljoner att sekvensera alla uppemot 40 000 positiva fall i veckan?

– Vi har ju sådana enorma kostnader ändå. Får vi väldigt många fler fall kommer sjukdomen att gå i taket. Det är ett enormt mänskligt lidande, jag tycker inte det spelar så stor roll om det kostar 60 eller 600 miljoner. Vi måste veta.

Räcker det att sekvensera tio procent av fallen, som Folkhälsomyndigheten beordrat?

– Jag tror inte det just nu. Norge har varit mycket mer aggressiva på det här, de testar betydligt mer. Inte 100 procent, men väldigt många. De har enormt mycket mindre fall, därför blir det mycket lättare. I söndagens DN sade Stefan Löfven att vi var för sena med testningen. Vi är för sena med det här också, vi har alltid varit sena på bollen.

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus.

”Onödiga resor ska inte göras”

– Om vi behöver sekvensera 100 procent kan jag inte svara på. Men vi ska vara mycket säkrare på hur mycket vi har av den engelska mutationen.

I Israel är omkring 40 procent av de coronapositiva smittade av den engelska mutationen. Vad tänker du om det?

– De har ju mätt mycket mer och mycket tidigare. Utan att ha något belägg för det tror jag att frekvensen är mycket högre än vi nu känner till, även här och i övriga nordiska länder. Man har dessutom tillåtit ganska mycket resor mellan de nordiska länderna i höst.

Borde resandet begränsas lika hårt mot resten av världen, som mot Norge?

– Så kan man inte säga. Men resor som inte är nödvändiga ska inte göras. Man ska verkligen tänka sig för innan man reser. Får vi mutationer på ett ställe är det resandet som gör att mutationerna sprids, säger Johan Styrud.

PODD Mutationerna

Aftonbladet Daily med Björn Olsen professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen