Unika väderfenomenet skapar Arktis-kyla över Sverige

Publicerad 2021-01-09

En Arktis-kyla sveper in över Sverige i januari.

Orsaken är unika väderfenomenet ”sudden stratospheric warming”.

En plötslig uppvärmning av luften i stratosfären saktar ner jetströmmen och leder till iskalla temperaturer på marken.

På med mössa och halsduk – nu sveper iskylan från Arktis in över Sverige efter milda december.

I mitten av nästa vecka väntas kall luft och nordvästliga vindar ta grepp om hela Sverige. Enligt SMHI:s prognos kan stora delar av landet få tvåsiffriga minusgrader, ända ner till Götaland.

Januari kan i år bli riktigt kall med anledning av det unika väderfenomenet ”sudden stratospheric warming”, enligt Klart.

Plötslig uppvärmning ger iskalla temperaturer

Fenomenet beror på en plötslig uppvärmning av luften i stratosfären där temperaturen stiger med upp emot 50 grader och kan gå från 80 till 30 minusgrader.

”Vindar på 50 kilometers höjd saktar ner och vänder från västliga till ostliga, och då börjar luft på mer än 50 kilometers höjd röra sig ner mot marken”, rapporterar Klart.

När det blir varmt där uppe blir det kallt här nere. Den slumpmässiga störningen på 50 kilometers höjd bidrar till att vindarna där byter riktning. Vindarna blir då ostliga i stratosfären ovanför Arktis och störtdyker ner mot Arktis. Då bildas ett ovanligt kallt högtryck.

Den kalla arktiska kylan rör sig då söderut och skapar ett kalluftsutbrott över Europa och eventuellt även i Asien eller Nordamerika.

Jetströmmen saktas ner

Fenomenet gör att jetströmmen nu förväntas sakta ner och nordliga eller ostliga vindar skapar då kallare luft än normalt över Europa och Sverige.

”Vid ostliga vindar är det även troligt att det bildas så kallade snökanoner över Östersjölandskapen som kan ge större mängder. I och med att det kommer vara minusgrader en längre period är det även troligt att snö lägger sig på marken i hela landet”, uppger Klart.

Enligt prognosen väntas iskylan ta greppet om Sverige två veckor in i januari. Hur länge den kommer att stanna är för tidigt att sia om.

”Det beror på många faktorer, men som minst handlar det om någon vecka och som mest en bit in i februari”, uppger Klart.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln