Eric Garner

Två poliser skjutna i New York

Av: 

John Granlund

NYHETER

Två uniformerade poliser sköts till döds i Brooklyn, New York, på lördagen.

Gärningsmannen, en 28-åring, misstänks ha lagt upp hotfulla bilder på Instagram – tre timmar senare avlossade han flera skott rätt in i en polisbil.

– De blev avrättade, säger polischefen i New York, Bill Bratton.

De två poliserna arbetade övertid i en antiterror-övning i New York-stadsdelen Brooklyn på lördagseftermiddagen.

Då öppnade en ensam gärningsman eld rätt in i deras bil.

– De blev avrättade. Det är inte ens säkert att de hann se sin mördare, sa Bill Bratton under en presskonferens med borgmästaren Bill de Blasio.

Sköts i huvudet

New York Times uppger att båda poliserna dog i attacken.

– Jag såg en polis läggas på en bår. Det var väldigt oroligt och förvirrat på platsen, säger Derrick McKie, 49, till New York Post.

Vittnet Charlie Hu, som äger en spritaffär i hörnet där skjutningen ägde rum, uppger för New York Times att han såg de två poliserna ligga ihopsjunkna i framsätet i deras radiobil. Enligt vittnet hade minst en av poliserna skjutits i huvudet.

– Det ser ut som att de har skjutits i den övre delen av kroppen, säger polischefen Kim Royster till tidningen.

"Ett väldigt pådrag"

Gärningsmannnen ska ha flytt till en närliggande tunnelbanestation där han, enligt CNN, tog sitt liv genom att skjuta sig på en perrong. Han är även misstänkt för ha skjutit och allvarligt skadat sin före detta flickvän i Baltimore, Maryland, tidigare under lördagen, skriver TT-AFP-Reuters.

Evelyn Schreiber, 25, från Örebro, bor i närheten av brottsplatsen och hamnade mitt i kaoset efter attacken när hon skulle stiga av tunnelbanan där den misstänkte gärningsmannen tros ha skjutit sig själv.

– Hela området är avspärrat, här är hundratals poliser, nationalgardet och polishelikoptrar överallt. Det är helt galet, ett väldigt pådrag. Samtidigt är folk rätt oroliga. Många slipper inte in till sina hem just nu och känner väldigt mycket ilska.

Kan ha varnat på instagram

Enligt New York Post kan gärningsmannens motiv ha varit en hämnd för Eric Garner och Michael Brown som dödats under våldsamma polisingripanden vilket lett till en protestvåg över hela USA mot polisvåld och rasism.

Tre timmar före attacken misstänks gärningsmannen ha lagt upp en instagrambild på ett vapen och texten "De tar en av de våra … låt oss då ta två av era" samt "Det här kan bli min sista uppdatering". Han ska också ha lagt upp en bild på nederdelen av sin kropp och både byxorna och skorna stämmer överens med de plagg som den döda misstänkta gärningsmannen ses ha på sig på nyhetsbilder, uppger New York Post.

Polischefen Bill Bratton bekräftar uppgifterna, men säger att motivet ska utredas.

President Barack Obama fördömer dådet och uppmanar människor att ta avstånd från våld och sårande ord, rapporterar nyhetsbyråerna. "Två modiga män kommer inte hem till sina älskade i kväll, det finns inget rättfärdigande för det," säger Obama enligt ett uttalandet från Vita huset.

ANNONS EXTERN LÄNK

50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera – missa inte alla klipp

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Eric Garner

Michael Brown

New York