UD om Snowden: "Det är inte aktuellt"

Uppdaterad 2015-02-20 | Publicerad 2014-11-30

Utrikesminister Margot Wallström (S)

Miljöpartiets krav på att hämta Edward Snowden i regeringsplanet får inget gehör på Utrikesdepartementet.

– Från UD:s håll kan vi bara säga att det inte är aktuellt, säger Erik Wirkensjö, pressekreterare åt utrikesminister Margot Wallström.

Miljöpartiet vill erbjuda visselblåsaren Edward Snowden politisk asyl och hämta honom i regeringsplanet. Det säger partiets utrikespolitiska talesperson till SVT.

– Det är en skam för både Sverige och EU att Putin, en demokratiskt tvivelaktig ledare, är den enda som erbjuder en hjälte som Edward Snowden asyl, säger Valter Mutt som är utrikespolitisk talesperson för Miljöpartiet, till SVT:s Agenda.

Ska ta upp frågan med Wallström

Valter Mutt säger sig ha hela partiet bakom sig. Däremot har han inte förankrat förslaget hos utrikesminister Margot Wallström.

– Men jag kommer naturligtvis ta upp det med henne. Vi träffas varje vecka och jag kommer att prata med henne om det, säger Valter Mutt till Aftonbladet.

"Inte aktuellt att hämta hit Snowden"

Men Utrikesdepartementet har inga planer på att flyga till Ryssland med regeringsplanet och hämta hit Snowden. Det säger Erik Wirkensjö, pressekreterare åt Margot Wallström, till Aftonbladet.

– Från UD:s håll kan vi bara säga att det inte är aktuellt att hämta hit Snowden med regeringsplanet, säger han.

Kan ni tänka er att erbjuda honom asyl?

– Asyl är något annat och det är en fråga för Migrationsverket, säger Erik Wirkensjö.

Vänsterpartiet: Inte en fråga för politiker

Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde tycker inte heller att frågan om asyl är något för politiker.

– Det är väldigt svårt för mig som politisk företrädare att gå in på vem som ska få asyl. Vi har en modell som är att det är migrationsdomstolarna som prövar om man ska få asyl och det är viktigt att hålla på den, säger han till Aftonbladet.

"Drar det lite långt"

Kenneth G Forslund (S) är ordförande i riksdagens utrikesutskott. Han tycker att Valter Mutts jämförelse mellan Edward Snowden och Gandhi och Nelson Mandela är överdriven.

– Att dra paralleller till Gandhi och Mandela är kanske att dra det lite långt, säger han till Aftonbladet.