Fruktträd

Bananer riskerar att bli utrotade - dödlig svamp ödelägger odlingar

Av: 

Joanna Górecka

NYHETER

Dina bananer kan vara räknade. En dödlig tropisk svampsjukdom drar fram genom världens bananodlingar – och nu varnar experter att bananen är utrotningshotad, skriver The Times.

En svampsjukdom som heter Panamasjukan riskerar att utrota stora delar av världens bananodlingar inom en snar framtid, skriver The Times. Just nu plågar Panamasjukan odlingar i Asien, Afrika, Mellanöstern, Australien och Centralamerika.

Skulle svampsjukdomen nå även Sydamerika kan Cavendishbananen, som är världens mest sålda och ätna banan, dö ut. I bara Storbritannien äts det fem miljarder Cavendishbananer varje år.

Samtidigt är plantbiologer i färd med att skyndsamt ta fram en resistent banansort av bananarter som är immuna mot svampsjukdomen, bland annat av frukter från en vild trädart i Madagaskar. Kruxet är att det i nuläget enbart finns fem stycken mogna träd av just den immuna arten.

Inget nytt

Panamasjukan angriper bananens rötter och torkar ut dem. Det räcker ofta med en infekterad frukt för att hela bananodlingar ska ödeläggas. Och Panamasjukans ödeläggande framfart är ingenting nytt – Gros Michael som var den dominerande banansorten innan 1950, försvann helt efter ett liknande angrepp av svamp.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Fruktträd