I Gisshult står husen under vatten

Uppdaterad 2023-01-17 | Publicerad 2023-01-16

GISSHULT. Över hela Småland kommer larm om översvämningar.

I Gisshult står hela byn under vatten.

– Vi är ju på Höglandet. Inte i Skåne. Det är något som är fel.

När vattennivån sänktes i Gisshultasjön utanför Nässjö för ungefär 100 år sedan bildades en landtunga som delade sjön i två delar. På den nya marken började man bygga ett sommarstugeområde i början av 30-talet.

Josef Piejko bor i det första huset som byggdes. En röd sportstuga med sjötomt som han byggt ut under åren, bland annat med en stor glasveranda. I kväll är den upplyst och det varma ljuset speglar sig i det halvmeterdjupa vatten som omger huset.

– Jag har ingen skada än. Du ser var panelen slutar och dit är det en 20 centimeter kvar innan vattnet når. Men det är en fyra-fem hus där vattnet gått in i trossbotten och då är de förstörda.

Josef Piejkos hus är helt omringar av vatten.

Marken kan inte ta mer

Den smältande snön och den senaste tidens regn har gjort att marken har mättats och inte kan ta emot mer vatten. Det skapar problem i Gisshult. Sjön har många tillflöden med små bäckar och vattendrag, men bara ett frånflöde. En kanal som grävdes när sjön sänktes och området byggdes.

– Man har pratat om att muddra lite längre upp, men jag tror inte att det har hänt något. Det är bara så. Det är ju en sjö. Det går inte att slåss mot naturen, säger Josef Piejko.

Pendlingsort under vatten

Närheten till Nässjö gör att många numera bor permanent i sommarstugorna. Det har blivit en pendlingsort i miniformat. När skymningen lägger sig över sjön är det många som får byta om till gummistövlar innan de kliver ned på den plaskblöta grusvägen för att ta sig ut till sina hus och inspektera skadorna.

– Jag bygger en barriär just nu med plast och singel för att kunna pumpa ut vattnet under huset. Det är spännande, i somras hade vi vattenbrist och nu står det upp till knäna. Vi ska göra en utbyggnad och arkitekten kommer imorgon. Den får nog höjas ännu mer, säger Jonas Isaksson som kommit hem från jobbet i Nässjö.

Marken kan inte längre ta emot vatten.

Jordvallar ska skydda

Räddningsledaren Henrik Nilsson har fått en timmes sömn på snart ett dygn. Han är inte den enda. Över hela Småland har räddningstjänsten fått rycka ut för att skydda byggnader och vägar mot vattnet. Värst har det varit i trakterna kring Värnamo. Där man lagt ut 1 500 meter vall längs Lagan som svämmat över. Men efter det är det lilla Gisshult som drabbats hårdast.

– När vi kom ut så vi att det var ungefär 40 fastigheter som var drabbade av översvämningar. Allt från vatten på gräsmattan till vatten inne i byggnaderna. Så vi har egentligen jobbat konstant efter det.

För att rädda husen bygger de jordvallar och meterhöga murar som sätts ihop av metallstycken. Som ett stort mekano. Sen pumpas vattnet ut och marken runt huset blir torr igen. I teorin.

– Vattnet har börjat komma upp ur marken. Här var det helt torrt i morse och det ligger bakom vallen. Vi vet inte riktigt hur vi ska lösa det. Vi får fortsätta pumpa helt enkelt, säger en ung man från räddningstjänsten som hastar förbi med ännu en vattenpump.

Upp till vädergudarna

Hur länge insatsen kommer behöva pågå är det ingen som vet, men Henrik Nilsson tror att det handlar om några dagar till innan man kan packa ihop och åka hem. Allt beror på vädret och det kan ändras snabbt. I Värnamo längre söderut är man nog kvar till helgen.

För de boende i området är det vare sig första eller sista gången som sjön svämmar över. Senast var 2020 när - precis som i år - stora mängder regn och snö gjorde att marken inte kunde ta emot mer nederbörd. Men hur man ska säkra den lilla idyllen mot sjön är svårt att säga.

– Jag tror att vi får räkna med det här. Det är klimatförändringarna. Det här är ingen naturlig vinter. Här ska det vara snö och is för fan. Vi är ju på Höglandet. Inte i Skåne. Det är något som är fel, säger Josef Piejko.

Följ ämnen i artikeln