Femte person häktad i covid-intygshärvan

Publicerad 2021-07-09

Antalet misstänkta för mångmiljonhärvan med falska PCR-test och covidintyg ökar.

På fredagen häktades en femte person– samtidigt som minst två personer fortfarande är på fri fot.

– Det är en omfattande utredning, säger åklagare Alexandra Bittner.

I juni avslöjade Aftonbladet det att uppåt 100 000 svenskar kan vara drabbade i härvan med falska covidintyg. Polisen hade då sprängt en verksamhet som erbjöd pcr-tester för covid-intyg.

Enligt Aftonbladets uppgifter analyserades aldrig testproverna.

Bakom verksamheten stod Doktorgruppen och provtagning.se. Verksamheten kan ha dragit in så mycket som 150 miljoner kronor på de falska intygen, samtidigt som uppåt 100 000 personer kan ha rest med falska negativa intyg.

Företaget hade lokaler i Stockholmsområdet och på flera håll rumtom i landet. Testerna och intygen såldes för cirka 1500 kronor styck.

– Det är en verksamhet som bedrivits över hela Sverige och många målsägare, säger åklagare Alexandra Bittner som leder förundersökningen.

Doktorsgruppen i Väsby centrum.

En femte person anhållen

Polisen slog till på flera håll i Stockholmsområdet i mitten av juni. Tre personer anhölls den 16 juni, misstänkta för bland annat spridande av smitta, framkallande av fara för annan och grovt bedrägeri. I juli anhölls ytterligare en person – en 56-årig man.

Nu har ytterligare en person häktats misstänkt för inblandning i den omfattande bluffhärvan. Mannen har inte varit anhållen sedan tidigare, enligt Aftonbladets uppgifter.

Åklagare Alexandra Bittner bekräftar att en person häktades på fredagen, men vill inte kommentera fallet ytterligare.

– Jag har inga kommentarer. Det är en omfattande utredning, säger hon.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är personen som häktades på fredagen en 53-årig man hemmahörande i Sollentuna. Mannen ska ha gripits tidigare i veckan.

Minst två personer jagas fortfarande misstänkta för inblandning i härvan. En av dem, en 33-årig vårdentreprenör, pekas ut som huvudman i intygshärvan, enligt Aftonbladets uppgifter.